وقتی حرف از حقوق بشر به میان میآید خیلی از ما ناخودآگاه یاد کشورهای جهان سوم و آفریقایی میافتیم که مردم در آنها با سختی زندگی میکنند و روزگار تلخی دارند، ولی در این میان، نقض اصول بنیادین حقوق بینالملل از سوی دولت امریکا به عنوان مدعی برقراری نظم نوین جهانی و داعیهدار گفتمان حقوق بشر در خور تأمل بیشتری است.
به گزارش ”صبح رابر” ، دولت ایالات متحده پس از وقایع پر از ابهام یازدهم سپتامبر، به دو کشور افغانستان و عراق لشکرکشی کرده و این دو کشور را رسماً به اشغال خود در آورد. بررسی وقایع روی داده در دوران اشغالگری ایالات متحده و ارزیابی مسئولیت این دولت اشغالگر از حوزههای مغفول مانده ادبیات حقوق بینالملل معاصر بوده است.. در این میان لازم است برخی از مواردی که دولت آمریکا تحت عنوان حقوق بشر آنها را به راحتی نقض می کند بیان کنیم،این موارد طوری اتفاق می افتند که کارتل ها و قدرت های رسانه ای آمریکا آنها را وارونه نشان میدهند و اذهان ملل دنیا را به سمتی سوق می دهند که انگار اتفاقی نیافتاده و یا این کشور مورد تهاجم تروریستها بوده و خواهد بود.
۱-نقض حقوق بشر در زندگی، مالکیت و امنیت فردی مردم آمریکا:جنایتهای خشونتآمیز گسترده در ایالات متحده، زندگی، اموال و امنیت شخصی مردم آمریکا را تهدید میکند. در سال ۲۰۰۸، ساکنان آمریکا، شاهد ۴.۹ میلیون جنایت خشن، ۱۶.۳ میلیون جرم مالی و ۱۳۷ میلیون دزدی بودند. بنابر اعلام وزارت دادگستری آمریکا، در سال ۲۰۰۸ از هر هزار آمریکایی بالای ۱۲ سال، ۱۹.۳ نفر قربانی جرایم خشن شدهاند.
۲-گزارش « ورد اکونومیک فاریوم» موسسه تحقیقاتی وابسته به سازمان ملل مربوط به جرایم جنسی خشن در آمریکا. «شبکه ملی بررسی تجاوز، آزار و زنای با محارم» در گزارشی که ماه سپتامبر سال ۲۰۱۳ منتشر کرد، اعلام کرده است که در نیمه نخست سال ۲۰۱۳، حدود ۱۳۱ هزار تن در این کشور قربانی تجاوز جنسی شدهاند.
۳-مجازت اعدام :از سال ۱۴۱۱ که دولت فدرال در ایالات متحده آمریکا مجازات اعدام را دوباره مجاز کرد، تاکنون یک هزار و ۲۵۳ مورد مجازات مرگ اجرا شده است.
۴-نقض سازمان یافته حقوق زندانیان آمریکا در حالی که ۵ درصد جمعیت جهان را داراست، ۳۵ درصد از زندانیان جهان را در خود جا داده است. زندان های بگرام (یا گوانتاناموی افغانستان)،کالیفرنیا،می سی سی پی
۵-نقض حریم خصوصی و شنود مکالمات تلفنی:نهادهای امنیتی دولت آمریکا در سال ۲۰۱۳ اقداماتی را انجام دادند که ناقض ماده ۱۳ اعلامیه جهانی حقوق بشر است که بر مبنای آن «هیچ احدی نباید در قلمرو خصوصی، خانواده، محل زندگی یا مکاتبات شخصی، تحت مداخله خودسرانه قرار گیرد.
۶-نقض حقوق کودکان در آمریکا:خودداری ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۱۳ از تصویب«کنوانسیون حقوق کودکان»، نام این کشور را همچنان در کنار دو کشور سومالی و سودانجنوبی به عنوان سه کشور که هنوز این کنوانسیون را تصویب نکردند، قرار داده است.
با توجه به امپراتوری رسانهای جهان سلطه، نقضهای فاحش حقوق بشر و حقوق بشردوستانه بینالمللی از سوی دولتهای غربی به ویژه ایالات متحده کمتر بازتاب یافته و کشورهایی که از این اقدامات متحمل ضررهای بسیاری شدهاند نتوانستهاند چه در سطح رسانه و در سطح سیاسی و حقوقی در مجامع بینالمللی توفیق چندانی بیابند. همین امر، ضرورت فعالسازی دیپلماسی عمومی و ارائه راهکارهای حقوقی و قدرت شدن از لحاظ رسانه ای برای به چالش کشاندن رویکردهای غیرقانونی قدرتهای غربی به ویژه آمریکا را آشکار میسازد.
انتهای پیام / مرتضی کارآموزیان(کارشناس رسانه و فضای مجازی)