به گزارش“صبح رابر” بهترین، آن کسى است که درد کشور را بفهمد، از فساد دور باشد و دنبال اشرافیگرى خودش نباشد. کسانی را روی کار بیاورید که ایستادگی در مقابل زورگویان را ارزش بدانند
من میخواهم عرض کنم عزیزان من! این آگاهى همیشه لازم است. امروز هم لازم است، فردا هم لازم است. نسل جوان ما خوشبختانه امروز یک نسل غالب در سرتاسر کشور است. جوانها بهوش باشند، بیدار باشند. معیارها مشخص است. در انتخابات، این آگاهى باید اثر کند؛ در بیان خواستههاى ملت این آگاهى باید تأثیر بگذارد؛ در حضور گوناگون، در مسائل مختلف، این آگاهى بایستى اثر بگذارد. ملت ایران در انتخابهاى خود – معیارهاى انتخابات را من آن روز عرض کردم، این هم مکمل آنهاست – توجه کند؛ کسانى با رأى ملت سر کار نیایند که در مقابل دشمنان بخواهند دست تسلیم بالا ببرند و آبروى ملت ایران را ببرند. کسانى سر کار نیایند که بخواهند با تملقگوئى به غرب، به دولتهاى غربى، به دولتهاى زورگو و مستکبر، به خیال خودشان بخواهند براى خودشان موقعیتى در سطح بینالمللى دست و پا کنند. اینها براى ملت ایران ارزشى ندارد. کسانى سر کار نیایند که دشمنان ملت ایران طمع بورزند که به وسیلهى آنها بتوانند صفوف ملت را از هم جدا کنند، مردم را از دینشان، از اصولشان، از ارزشهاى انقلابىشان دور کنند. ملت باید آگاه باشد. اگر کسانى بر سر کار بیایند که در مراکز گوناگون سیاسى یا اقتصادى به جاى اینکه به فکر ادامهى راه امام و ارزشها و اصول ترسیم شدهى به وسیلهى امام باشند، به فکر به دست آوردن دل فلان قدرت غربى و فلان مستکبر بینالمللى باشند، براى ملت ایران مصیبت خواهد بود. این آگاهى براى ملت لازم است.
بیانات در دیدار مردم بیجار ۱۳۸۸/۰۲/۲۸
تبلیغات با انصاف
نامزدهاى محترم در تبلیغات و اظهارات با انصاف عمل کنند. اثبات و نفىشان با توجه به حق و صدق باشد. چیزهائى را که انسان میشنود، باور نمیکند که از زبان نامزدها و آن کسانى که دنبال این مسئولیتها هستند، از روى صدق و صفا خارج شده باشد. گاهى انسان حرفهاى عجیب و نسبتهاى عجیبى میشنود. این حرفها مردم را نگران میکند؛ کسى را هم به گویندهى این حرفها دلبسته و علاقهمند نمیکند! نامزدهاى محترم توجه داشته باشند: اذهان عمومى را تخریب نکنند. این همه نسبت خلاف دادن به این و آن، تخریب کنندهى اذهان مردم است؛ واقعیت هم ندارد؛ خلاف واقع هم هست. بنده که از همهى این آقایان اوضاع کشور را بیشتر میدانم و بهتر خبر دارم، میدانم که بسیارى از این مطالبى که بعنوان انتقاد دربارهى وضع کشور و وضع اقتصاد و اینها میگویند، خلاف واقع است؛ اشتباه میکنند. انشاءاللَّه اشتباه است. امیدواریم که خداوند متعال براى این ملت خیر و صلاح و آبادانى کامل را مقدر فرموده باشد.
بیانات در جمع مردم استان کردستان در میدان آزادى سنندج ۱۳۸۸/۰۲/۲۲
تشخص واقعى و شرف واقعى
نامها و عنوانها و جایگاهها و کرسیها به انسان تشخص نمیدهد؛ تشخص واقعى و شرف واقعى در معانى دیگرى است؛ همچنانى که در روایت داریم که «اشراف امّتى حمله القران و اصحاب اللّیل». اشرافیت در نظامهاى مادى معنایى دارد، ولى در نظام اسلامى اشرافیت معناى دیگرى دارد. آن کسانى که اصحاباللیلاند – کسانى هستند که براى خدا در شب قیام میکنند – یا کار دشوار را براى مردم در شب انجام میدهند، یا آن کسانى که حملهالقرآن هستند و با قرآن انس دارند و با نور قرآن و هدایت قرآن حرکت میکنند، «اشراف» اینها هستند. کسانى که پول دارند، ثروت دارند و جایگاه اجتماعى دارند، آنها در منطق و در نظام ارزشى اسلامى «اشراف» محسوب نمیشوند.
دیدار رئیسجمهوری و اعضاى هیئت دولت ۰۲/۰۶/۱۳۸۷
جدیت درخدمت به مردم
یک خصوصیت این است که… دولت، واقعاً یک دولت کار است؛ دولت حرکت و اقدام است؛ انرژى و نشاطِ کار … دولت، یک امر برجسته است. … انسان احساس کند که تحرک و نشاط و فعالیت و اقدام در … دولت محسوس است – یعنى کاهش پیدا نکرده؛ افت پیدا نکرده – این خیلى چیز باارزشى است. در خدمت به مردم جدیت وجود دارد. رفتن به شهرها، رفتن به شهرهاى کوچک، همهى نقاط کشور را زیر پا گذاشتن و هیچ نقطهاى از کشور را از منظر خبرگى و کارشناسى دور قرار ندادن، اینها چیزهاى باارزشى است. این امتیاز اول است؛ در هر مجموعهاى این امتیاز وجود داشته باشد، جا دارد که انسان از آن قدردانى کند، به آن تصریح کند و امیدوار و مطمئن باشد که خداى متعال هم به آن مجموعه کمک خواهد کرد و ثواب خواهد داد.
دیدار رئیسجمهوری و اعضاى هیئت دولت ۰۲/۰۶/۱۳۸۷
خدمت خستگی ناپذیر
دولت در هر دورهاى، دولت مردم است؛ نشان دهندهى خواست مردم و جهتگیرى مردم است… دولت … شاخصهاش عبارت است از تصمیم قاطع بر خدمت خستگىناپذیر به مردم، به میدان آوردن همهى توان خود و پُررنگ کردن هدفهاى بلند انقلاب. اینها مشخصههاى این دولت است. این دولت با تکیه بر شعارهاى انقلاب و شعارهاى امام بزرگوار، بر آن است که همهى توان خود را به میدان بیاورد؛ با همهى وجود کار کند؛ گرههاى زندگى مردم را باز کند؛ زیرساختهاى کشور را هرچه زودتر و هرچه بهتر و جامعتر به وضعیت مطلوب براى پیشرفتهاى آینده بسازد و در عرصهى بینالمللى بر استقلال ملى و عزت ملت ایران تکیه کند.
بیانات در حرم مطهر رضوی ـ ۱/۱/۱۳۸۵
شعار و گفتمان امام
شعار و گفتمان دولت است که منطبق بر شعار و گفتمان امام و منطبق بر شعارها و گفتمانهاى انقلاب است؛ این خیلى چیز باارزشى است. این را هیچکس نمىتواند ندیده بگیرد. هر دلبستهى به انقلاب، این را قدر مىداند؛ هر کسى که پیشرفت کشور را با هدایت انقلاب و با کارگردانى انقلاب تصور مىکند، باید این را قدر بداند. عدالتخواهى در این دولت پررنگ شد. شعار عدالتخواهى به صورت جدى بر روحیهى مسئولان، دولتمردان و برنامهها، پرتو افکند.
دیدار رئیسجمهوری و اعضاى هیئت دولت ۰۲/۰۶/۱۳۸۷
دلایل تخریب دولت
البته شما در شنیدن انتقادها سعهى صدر داشته باشید. یعنى واقعاً اگر انتقادى منصفانه است، با روى باز بپذیرید. حتّى من میخواهم به شما توصیه کنم که تخریبها را هم تحمل کنید. بالاخره سال آخر، علیه غالب دولتها این چیزها هست؛ البته علیه این دولت بیشتر هست. دو جریان الان علیه این دولت وجود دارد: یک جریان، جریان داخلى است؛ یک جریان هم جریان خارجى است که او مهمتر است. الان شما اگر رسانههاى دنیا و حرفهاى محافل خبرى دنیا و محافل سیاسى دنیا را نگاه کنید، مىبینید همهشان – واقعاً مثل جنگ احزاب – دست به دست هم دادهاند و دارند فشار مىآورند که این دولت را بکوبند. هدف واقعیشان هم این دولت – یعنى … و شماها – نیست؛ البته آماج این دعواها شمائید؛ اما هدف واقعى، انقلاب است؛ هدف واقعى، نظام است. شماها هم چون حرف نظام را میزنید، طبعاً آماج این تهاجمها قرار میگیرید؛ این خطى است که الان در بیرون وجود دارد. همه جورش را هم ما مىبینیم. حالا بعضى از انواع این تهاجمات را عامهى مردم مىبینند، بعضیها را خیلى از خواص هم نمىبینند؛ اما ما مىبینیم. ما از خبرهایى که به ما میرسد و از نوع تحرک و تعاملى که وجود دارد و از حرفهایى که زده میشود، میفهمیم که چطور مجموعهى دولت آماج حملات است. علتش هم همین است که گفتمان این دولت، گفتمان انقلاب است و در جهت انقلاب حرکت میکند. این خط خارجى است.
انگیزههاى خط تخریب داخلى هم یک طیف وسیعى است و نمیشود انسان همه را به یک چوب براند: بعضیها واقعاً خبرى ندارند – یعنى مغرض نیستند؛ اطلاعاتشان کم است و بر اثر بىاطلاعى چیزى میگویند – بعضیها غرضهاى شخصى و غرضهاى سطحى دارند؛ بعضیها غرضهاشان غرضهاى عمقى است؛ یعنى با نظام مسئله دارند، کینهى امام در دلشان است و حرفهاى امام را یا از اول قبول نداشتند یا حالا قبول ندارند – آنهایى که از آن حرفها رو برگرداندند و پشیمانشدهها و برگشتهها – اینها یک طیف وسیعى از انگیزههاست، لیکن بالاخره محصول و جمعبندىاش همین تهاجمها و پنجهزدنها و لجن پراکنىهاست که وجود دارد.
دیدار رئیسجمهوری و اعضاى هیئت دولت ۱۳۸۷/۰۶/۰۲
استکبارستیزى
استکبارستیزى – که معناى ویژهى انقلابى خودش را دارد – در این دولت تشخص و تمیّز پیدا کرد. معناى استکبارستیزى دشمنى کردن با دولتهاى دنیا نیست، معنایش دشمنى کردن با استکبار است. استکبار – از هر دولتى و از هر نظامى سر بزند – آفتِ براى بشریت است. البته امروز امریکا و صهیونیزم مظهر استکبارند؛ لیکن هر جا، هر کس، هر دولتى و هر مجموعهاى که نسبت به دیگران استکبار بورزند، آفتى در جامعهى بشرى و در نظام زندگى انسان به وجود مىآورند. ستیزهى با این حالت هم یک حالت مطلوب اسلامى است. این هم یکى از خصوصیات این مجموعه است که خوشبختانه برجسته است.
دیدار رئیسجمهوری و اعضاى هیئت دولت ۰۲/۰۶/۱۳۸۷
اعتقاد به هویت و عزت
استقلال این است که یک ملت به هویت خود و به عزت خود معتقد و براى او اهمیت قائل باشد، براى حفظ او تلاش و کار کند و در مقابل متعرضین و مستهزئین، شرمندهى اظهارات و جایگاه خود نباشد.
ما متأسفانه در برخى از اوقات گذشته، میدیدیم که بعضى از کسانى که مرتبط با مسئولین بودند یا حتى خودشان مسئول یک بخشى بودند، کأنّه از گفتمان انقلاب در مقابل دیگران شرمندهاند و خجالت میکشند که حقایق انقلاب را بر زبان جارى کنند یا آنها را پیگیرى کنند یا به آنها اهمیت بدهند! این براى یک جامعه خیلى بلاى بزرگى است
دیدار رئیسجمهوری و اعضاى هیئت دولت ۰۲/۰۶/۱۳۸۷
حفظ عزت و استقلال ملى
در عرصهى بینالمللى، بازیگران سیاسى، یکى از ابزار عمدهشان، مکر است و یکى تهدید. اگر دولتى در مقابل مکارى و تهدید آنها خود را نبازد و به ملت خود تکیه کند، موفقیتهاى بسیارى خواهد داشت. مىبینیم و حس مىکنیم که این دولت بنا دارد عزت و استقلال ملى را آنچنان که در شأن ملت ایران است، حفظ کند.
بیانات در حرم مطهر رضوی ـ ۱/۱/۱۳۸۵
ایستادن درمقابل زورگویى افزونطلبى دشمنان
یکى از مظاهر دفاع از عزت هم همین مسئلهى انرژى هستهاى است. مسئلهى انرژى هستهاى، براى ما فقط این نبود که ما میخواستیم یک فناورى داشته باشیم، دیگران میخواستند ما نداشته باشیم؛ این فقط بخشى از قضیه است. بخش دیگر قضیه این بود که قدرتهاى گوناگون، پُررو، متجاوز، زورگو و دنبالهها و اقمار بىارزش آنها، میخواستند حرف خودشان را در این زمینه بر ملت ایران تحمیل کنند. خب، ملت ایران، دولتِ شما و شخص رئیسجمهور، در مقابل این زورگویى و این تحمیل و این افزونطلبى ایستادید؛ خداى متعال هم کمک کرد؛ پیش رفتید. اینها آن بخشها و اجزاء گفتمان عمومى این دولت است که براى من اهمیت دارد.
دیدار رئیسجمهوری و اعضاى هیئت دولت ۰۲/۰۶/۱۳۸۷
رعایت قوانین
رعایت قوانین است. قانون را اهمیت بدهید. قانون – وقتى که با ساز و کار قانون اساسى پیش رفت – حتمیت و جزمیت پیدا میکند. ممکن است همان مجلس یا دولت یا دیگران مقدماتى فراهم کنند که آن قانون عوض بشود – با طرحهایى که در مجلس مىآید، با لوایحى که دولت میدهد، با تصمیمسازیهایى که در بخشهاى مختلف انجام میگیرد – عیبى ندارد؛ اگر قانون نقص دارد، ضعف دارد و غلط است، عوض بشود؛ اما تا مادامى که قانون، قانون است، حتماً بایستى به آن عمل بشود و به آن اهمیت داده بشود. من این را تأکید مىکنم. در بخشهاى مختلف همینجور است. ممکن است یک چیزى را شما معتقد باشید که روال قانونىاش درست طى نشده، یا متصدى این کار قوهى مجریه نیست؛ وقتى که قانون مجلس – با همان ساز و کار قانون اساسى – به دولت ابلاغ شد، قوهى مجریه باید آن را قانون بداند. حالا اگر چنانچه ضعف یا چیز دیگرى وجود دارد، عواملِ دیگرى وجود دارد که اگر قانون مشکلاتى دارد، بایستى آن را از بین ببرند؛ چه در خود مجلس، چه در شوراى نگهبان و از این قبیل. به قانون اهمیت بدهید.
دیدار رئیسجمهوری و اعضاى هیئت دولت ۰۲/۰۶/۱۳۸۷
نظارت بر زیرمجموعه ها
نظارت بر زیرمجموعه هم خیلى مهم است. من اصرار و تأکید دارم که شما دوستان عزیز – که مسئولان بالا و مدیران ارشد هستید – مسألهى نظارت بر زیرمجموعهى خودتان را بسیار اهمیت بدهید. چشمهاى بینا و بصیر و باز شماست که وقتى در دائرهى مسئولیتتان میچرخد، میتواند صحت کار و پیشرفت کار را تضمین کند. اگر چنانچه شما غفلت کردید، ممکن است در همان بخشى که غفلت کردهاید نابسامانى انجام بگیرد. مجموعههاى انسانى مثل ماشین نیستند که انسان یک دکمهاى را بزند و این ماشین به خودى خود شروع کند به کار کردن. مجموعههاى انسانى مجموعههایى از ارادهها، فکرها، نظرها، سلیقهها و خواهشهاى نفسانى صحیح و غلط هستند. خب، این چیزى را که شما تصمیم گرفتید، تدبیر کردید و بناست در مجموعهى شما انجام بگیرد، ممکن است یکجا با یک مانعى از همین خواهشها و فکرها و سلیقهها و ارادههاى گوناگون برخورد بکند و متوقف بشود. مثل یک جریان آبى که به یک سنگى برخورد میکند؛ یک جریان باریک، به یک ریگ هم برخورد کند برمیگردد. خب، باید این مانع را برطرف کنید. این نمیشود مگر با نظارت. نظارت، بسیار مهم است.
دیدار رئیسجمهوری و اعضاى هیئت دولت ۰۲/۰۶/۱۳۸۷
تعامل با سایر قوا
تعامل با دو قوهى دیگر هم یکى از این توصیههاست. تعامل با مجلس و تعامل با قوهى قضائیه، کار لازمى است؛ این را مطلقاً نباید ندیده گرفت. البته ممکن است در این راه تلخیها و مشکلاتى وجود داشته باشد؛ ولى باید تحمل کرد؛ بهتر است.
دیدار رئیسجمهوری و اعضاى هیئت دولت ۰۲/۰۶/۱۳۸۷
تعامل نظاممند با نخبگان و اهل نظر
تعامل نظاممند با نخبگان و اهل نظر – حتى مخالفین – است؛ با اینها هم باید تعامل کرد. نخبگان جامعه را نباید فراموش کرد. من اعتقادم این است که بر طبق فرمایش مولاى متقیان، آن جایى که بین خواست نخبگان و خواست مردم – عامهى مردم – تعارض وجود دارد، خواست عامهى مردم مقدم است؛ این همانى است که در نامهى معروف حضرت و فرمان معروف حضرت به مالک اشتر، به این معنا تصریح شده؛ اما همیشه از این قبیل نیست. گاهى نخبگان نظرات اصلاحىاى دارند که بایستى از اینها استفاده کرد. یعنى همچنانى که گفته میشود که «همه چیز را همگان دانند»، «همه کار را هم همگان توانند»؛ واقعش این جورى است. از نظرات و از نیرو و از کار همهى نیروها استفاده بشود.
دیدار رئیسجمهوری و اعضاى هیئت دولت ۰۲/۰۶/۱۳۸۷
توجه به مقولهى فرهنگ
یکى هم توجه به مقولهى فرهنگ است که خیلى مهم است. البته خب، کارهایى شده؛ گزارشى هم که دادند، اشارهاى به این معنا داشت؛ بنده هم در جریان بسیارى از کارها هستم؛ اما در عین حالا مقولهى فرهنگ، بسیار مقولهى مهمى است؛ همان طور که بارها گفتیم مثل هوایى است که انسان در آن تنفس میکند. همه – بزرگ، کوچک، بالا، پائین، قشرهاى مختلف، مسئول، غیرمسئول – در فضا تنفس میکنند. این فضا را درست کنید، تا همه سالم تنفس کنند.
دیدار رئیسجمهوری و اعضاى هیئت دولت ۰۲/۰۶/۱۳۸۷
منبع: ندای رهبری