سید عابدین نورالدینی
به گزارش“صبح رابر”«کسی جلوی شما را نمیگیرد.» این جملهای بود که در مجلس دوم، علیاکبر ناطق نوری، عضو ارشد جامعه روحانیت مبارز تهران در واکنش به اعتراض مرحوم صادق خلخالی نسبت به چینش فهرست این تشکل در تهران گفت. کسی هم جلوی آنها را نگرفت و مجمع روحانیون تشکیل شد. محمد خاتمی به همراه موسویخوئینیها نقش اصلی را در انشعاب داشتند. اینک نیز محمد خاتمی نقش اصلی را در کنارهگیری عارف و حمایت تشکلهای اصلاحطلب از حسن روحانی ایفا کرده است. اکنون هم کسی جلوی آنها را نگرفته است. مجمع با حمایت از روحانی به عقب بازگشت، آن هم زیر عبای «عالیجناب سرخپوش» اصلاحطلبان. این رفتار مجمع روحانیون، بر تعهدات حزبی و تشکیلاتی منطبق نیست و تبعاتی را برای آنها به همراه خواهد داشت.
بیایید موضوع را از یک نظرگاه دیگر بنگریم. ساخت سیاست در کشور دچار تحولات بنیادین شده و آرایشهای انتخاباتی را به طور کامل به هم ریخته است. شاید آقای رفسنجانی به بهانه «اعتدال»، علاقهمند به ایجاد مجموعهای از روحانیون چپ و راست بر ساختار سیاسی جدید است و در تلاش است با یک «روحانی» این شرایط را در انتخابات دنبال کند. از این رو روحانیون را مجاب به حمایت از روحانیت، آن هم از نوع روحانیت نزدیک به خود کرده است. اما آیا تصمیم مجمع روحانیون را میتوان انتخاب واحد جریان اصلاحات تلقی کرد؟ به هیچوجه.
آن ضرورتی که عقبگرد مجمع روحانیون را موجب شده است، برای دیگر تشکلهای اصلاحات همانند ذائقه مشارکت یا سازمان مجاهدین نه تنها ضرورت، بلکه موضوعیت هم ندارد. چه بسا آنان درباره چشمانداز ساختار سیاسی در ایران، با دوستان روحانی خود اختلافنظر هم داشته باشند. بحث درباره منشأ این اختلاف را به زمانی دیگر موکول میکنیم. به همین بسنده کنیم که اساسا شرایط جدید، مانع حمایت یکپارچه جریان اصلاحات از حسن روحانی میشود. شاید مهمترین شاهد این ادعا، اصرار محمدرضا عارف در اعلام عدم حمایت از حسن روحانی باشد. ستادهای عارف تعطیل شدند و عوامل آنها نسبت به هرگونه شیطنت حامیان روحانی واکنش سریع نشان میدهند. این رفتار عارف نشان میدهد راهی که مجمع روحانیون انتخاب کرده است، مورد پذیرش آنها نیست. آنها سرمایه اجتماعی خود را به پای عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت ذبح نمیکنند. به اعتقاد آنان، روحانی هندوانه سربستهای است که حمایت از او هم به لحاظ شکلی و هم به دلیل تبعات سیاسی و اجتماعی، کلیت جریان اصلاحات را وارد یک راه بدون بازگشت میکند. شاید آنان بر این تصورند که حسن روحانی کلاهی است که قرار است بر سر اصلاحات برود.
به نظر میرسد سرمایه اجتماعی جریان اصلاحات نیز در این موضوع دچار تردید است. اگرچه حسن روحانی تلاش دارد به زبان آنان سخن بگوید و برخی دغدغههایشان را مطرح کند اما به اعتقاد این قلم، فضای ذهنی آنان همچنان متاثر و ملهم از اتفاقات ۸۸ است و با این فضای ذهنی، به حسن روحانی اعتماد ندارند. اگرچه به واسطه اتفاقات ۸۸، بخشی از اینها به هاشمیرفسنجانی متمایل شده بودند اما نمیتوانند میان حسن روحانی و هاشمی یک «اینهمانی» ایجاد کنند.
نکتهای که البته میتوان درباره وقوع آن پیشبینی کرد، شکلگیری موجی از تردید میان سرمایه اجتماعی اصلاحطلبان است. آنان از یکسو درگیر اتفاقات ۸۸ و گزارههای ثابت جنبش سبز نسبت به آن اتفاقات هستند و از دیگر سو در این انتخابات با واقعیتی مواجهند که به هیچوجه توانایی هضم آن را ندارند. همین تردیدها و مشاهده تناقضات باعث شده جریان اصلاحات هم در حوزه نخبگانی و هم در حوزه افکار عمومی متمایل به خود، دچار انشقاق شود؛ این شکاف با ملات حسن روحانی پر نمیشود. روحانی از جنس اصلاحات نیست. آنها نمیخواهند «رای من کجاست؟» مترادف با «رای من روحانی» شود. چون خوب میدانند چه تبعاتی در انتظارشان است. شاید میدانند حمایت آنها از حسن روحانی، بزرگترین اعتراف آنها نسبت به کذب بودن ادعاهای ۸۸ باشد.
***
مهدی کروبی پس از انتخابات ۸۴ بارها و بارها نسبت به بازتعریف اصلاحات تاکید داشت. دبیرکل سابق مجمع روحانیون معتقد بود وقتی این مجمع در انتخابات ۸۴ او را تنها گذاشت و از مصطفی معین حمایت کرد، نشان داد درک درستی از فعالیت سیاسی ندارد. کروبی با تاسیس حزب اعتماد ملی راه خود را از روحانیون اصلاحطلب جدا کرد؛ این جدایی همچنان ادامه دارد.
منابع ترکی فاش کردند همزمان با ناآرامیهای ترکیه، رئیس موساد هفته گذشته به صورت پنهانی به آنکارا سفر کرد. به گزارش فارس به نقل از الحیات، تامیر باردو دوشنبه گذشته در آنکارا با هاکان فیدا، معاون رئیس دستگاه اطلاعات ترکیه دیدار و اوضاع ایران، سوریه و تظاهرات اعتراضآمیز در ترکیه را بررسی کرد. بر اساس این گزارش، دو طرف در این دیدار مساله تظاهرات اعتراضآمیز در ترکیه که با اعتراضات به ساخت و سازهای موجود در میدان تقسیم استانبول شروع و اکنون گسترش یافته و به اعتراضات علیه دولت تبدیل شده است را بررسی کردند. دو طرف در این دیدار همچنین احتمال تاثیرگذاری دستگاههای اطلاعاتی منطقهای بر این تظاهرات را مورد بررسی و ارزیابی قرار دادند. بر پایه این گزارش، باردو همچنین دیدار با رجب طیب اردوغان، نخستوزیر ترکیه را درخواست کرد اما به درخواست وی پاسخی داده نشد. این دو مسؤول ترکیه و اسرائیل اطلاعات مربوط به اوضاع سوریه و میزان تاثیرگذاری ایران در این کشور را مورد ارزیابی قرار داده و مدعی شدند دستگاههای اطلاعاتی سوریه و ایران علیه ترکیه فعالیت میکنند.
نتایج یک نظرسنجی در لبنان نشان میدهد بیشتر مردم این کشور حضور حزبالله در سوریه علیه شبهنظامیان تحت حمایت خارجی را موجه میدانند. به گزارش پرستیوی، ۷۸ درصد شرکتکنندگان در این نظرسنجی که توسط مجله فرانسوی «ابدو» صورت گرفته، معتقدند دخالت حزبالله در جنگ سوریه علیه شبهنظامیان تحت حمایت خارجی قابل توجیه است. فقط ۱۹ درصد از شرکتکنندگان در این نظرسنجی اقدام حزبالله در سوریه را قابل قبول ندانستهاند. سیدحسن نصرالله در آخرین سخنرانی تلویزیونی خود در ۲۵ مه (۴ خردادماه) اعلام کرد مقابل جنگ جهانیای که علیه سوریه به راه افتاده است، حزبالله بیش از این نمیتواند نظارهگر شکسته شدن یکی از مهمترین عناصر محور مقاومت توسط گروههای تکفیری باشد. وی در این سخنرانی اظهار داشت: اگر سوریه به دست گروههای تکفیری یا آمریکا بیفتد، لبنان تحت محاصره کامل قرار میگیرد و سپس اسرائیل به آن حمله خواهد کرد. جنگ قصیر در ۱۹ مه (۲۹ اردیبهشتماه) با حملات توپخانهای ارتش سوریه و پیشروی زمینی رزمندگان حزبالله آغاز شد و این نیروها توانستند در عرض ۱۶ روز این شهر مرزی و استراتژیک را از وجود گروههای تکفیری پاکسازی کنند.
نبی: سرمربی کره ناراحت است چون ۶ گل از ایران خورده
دبیرکل فدراسیون فوتبال اظهارات سرمربی کرهجنوبی را ناشی از ناراحتی او بهخاطر شکست برابر ایران دانست. مهدی محمدنبی درباره برتری ۴ بر صفر ایران مقابل لبنان عنوان کرد: هدف ما کسب ۳ امتیاز با تعداد گل بالا بود چرا که به تفاضل گل نیز نیاز داشتیم. با این پیروزی شرایطمان در جدول خیلی بهتر شد. با این برد ۷۰ درصد راه صعود به جامجهانی را طی کردیم. در بازی با کره نیز برای ۳ امتیاز به میدان خواهیم رفت تا بهعنوان تیم اول به مرحله بعد صعود کنیم. نبی درباره اینکه ایران با تساوی نیز میتواند به جامجهانی راه یابد، خاطرنشان کرد: شیوهای که در ۲ بازی گذشته داشتیم ارائه فوتبال هجومی برای کسب ۳ امتیاز بود و مقابل کره نیز با همین سیستم به میدان میرویم. تیم ملی امشب به کره میرود و همه شرایط برای موفقیت در این مسابقه آماده است. دبیرکل فدراسیون فوتبال درباره پاداش ۲ پیروزی اخیر تیم ملی تأکید کرد: شب گذشته پاداش برد برابر قطر به بازیکنان پرداخت شد و پاداش بازی با لبنان و کره نیز یکجا به بازیکنان داده میشود. طبق مصوبه پاداش هر برد ۵ هزار دلار است و وزارت ورزش نیز اعلام کرده برای این ۳ بازی به بازیکنان تیم ملی پاداش میدهد. آنها همیشه به قول خود عمل میکنند. سرپرست تیم ملی در واکنش به اظهارات سرمربی کره گفت: کره وقتی به ایران آمد میزبانی خوبی از آنها داشتیم و آنها را از سالن
در زمین بازی جوابشان را میدهیم
کاپیتان تیم ملی ایران میگوید صحبتهای سرمربی کره به خاطر ترس او از تیم ملی ایران است. جواد نکونام درباره اظهارات عجیب سرمربی تیم ملی کره، گفت: ترسی که آنها از تیم ملی ایران دارند، مربوط به امروز و دیروز نیست. آنها زمانی که مرحوم سیروس قایقران به تیم ملی کره گل زد از تیم ملی میترسند. پس از آن نوبت بازی معروف جام ملتهای آسیا رسید که ایران با ۶ گل کرهایها را شکست داد. پس از آن نوبت بازی رفت ایران و کره رسید که توانستیم ۱۰ نفره آنها را در تهران شکست دهیم. وی افزود: من نه برای کرهایها کری میخوانم و نه به آنها جواب میدهم. حرف او بسیار زشت بوده است. یک ورزشکار نباید این حرفها را بزند، چه برسد به سرمربی یک تیم. او اگر ناراحت است، میتواند ناراحتیاش را بر سر بازیکنان کره خالی کند که این نتایج را رقم زدند. ما ایرانیها طوری هستیم که اگر کسی به ما کینه و دشمنی داشته باشد، در زمین بازی جوابشان را میدهیم. نکونام درباره پیروزی ایران برابر لبنان و قطر هم گفت: ما با ۲۵ نفر قطر و لبنان را شکست دادیم. حمایت مردم و رسانهها برای ما فراموش نشدنی است. ما میخواهیم پس از ۲ هفته که مردم را خوشحال کردیم با برد برابر کره و صعود به جامجهانی کارمان را تکمیل کرده و مردم را شادمان کنیم.
اخباری از تیم کره؛ پارک غایب است
کره جنوبی روز سهشنبه با پیروزی در دیدار مقابل ازبکستان که در ورزشگاه سئول برگزار شد گام بلندی به سوی صعود به جامجهانی ۲۰۱۴ برزیل برداشت. این برد در شرایطی به دست آمد که «کیم نام ایل» هافبک ۳۶ ساله کرهجنوبی که در ۳ جامجهانی حضور یافته در دیدار مقابل ازبکستان غایب بود. آسیبدیدگی عضله همسترینگ پای چپ کیم مانع از همراهی او با تیم ملی شد. او درحال حاضر تحت درمان است. کیم نام ایل در صورت بهبودی میتواند نقش مهمی در برنامههای چوی داشته باشد. این بازیکن که به علت قدرت دفاعی خود در تمام طول مسابقه به جاروبرقی شهرت دارد، قبل از آنکه بار دیگر فرصت بازی را برای تیم کرهجنوبی پیدا کند، هنگام تمرینات در روز شنبه دچار مصدومیت شد. «پارک جونگ وو» بازیکن کلیدی تیم المپیک کرهجنوبی که مدال برنز المپیک لندن را تصاحب کرد و «لی میونگ جو» بازیکن جدید تیم ملی کره هافبکهای دفاعی تیم کره در روز سهشنبه بودند. لی که عملکرد خوبی در این دیدار داشت به عنوان بهترین بازیکن زمین معرفی شد و پارک نیز بازی معمول و ثابت خود را ارائه داد. پارک که در دومین بازی پیاپی ملی خود کارت زرد گرفت مجاز به بازی مقابل ایران نیست. لی پس از اولین بازی تاثیرگذار خود احتمالا مقابل ایران در ترکیب تیم اصلی قرار میگیرد. مسؤولان تیم ملی کره که امیدوارند کیم بموقع بهبود یابد تا در کنار لی ثبات و رهبری را برای تیم فراهم کند.
نتیجه هرچه باشد، پیروز حقیقی این انتخابات رهبر عالی ایران، آیتالله علی خامنهای است که میتواند شاهد ۸ سال توأم با آرامش و دور از هرگونه اختلاف میان ۳ قوه باشد. روزنامه لبنانی «السفیر» (
از وضع فعلی میتوان چند نتیجه گرفت:
نظام و رهبری بویژه تاکید دارند که حوادث سال ۲۰۰۹ تکرار نشود و اعتراضات خیابانی که غربیها را خوشحال کرد و به جنبش سبز موسوم شد- که امروز از آن به فتنه سبز یاد میشود- دوباره به وقوع نپیوندد.
پیش از انتخابات، به گونه مشهودی کفه ترازوی اصولگرایان از اصلاحطلبان سنگینتر است اما در ایران در غافلگیری همواره باز است و با اعلام حمایت رفسنجانی و خاتمی از حسن روحانی، شانس پیروزی این نامزد نیز افزایش مییابد.
نتیجه هرچه باشد، پیروز حقیقی این انتخابات رهبر عالی ایران، آیتالله علی خامنهای است که میتواند شاهد ۸ سال توأم با آرامش و دور از هرگونه اختلاف میان ۳ قوه باشد.
اینها همه نتیجه بررسی هفته آخر رقابتهای انتخاباتی در ایران و در حد پیشبینی صرف است که امکان دارد صحیح یا غلط از آب درآید.
شلیک دهها موشک
به شهر مرزی هرمل لبنان
شلیک دهها موشک از سوی تروریستهای ارحابی سوریه به شهر مرزی هرمل لبنان دستکم یک کشته و چند مجروح بر جا گذاشت. شبهنظامیان تکفیری معارض حکومت سوریه عصر سهشنبه ۱۲ موشک به شهر هرمل در دره بقاع شلیک کردند. این حمله در حالی انجام شد که ارتش سوریه با کمک نیروهای جنبش مقاومت حزبالله لبنان در روزهای اخیر موفق شده است شهرهای استراتژیک قصیر، قنیطره و دبعا در غرب این کشور را از حضور شورشیان پاکسازی کند. شبهنظامیان سوریه روز یکشنبه نیز با شلیک به سوی ۲ پاسگاه مرزی عراق در حدود ۲ کیلومتری گذرگاه مرزی الولید بین عراق و سوریه، یک مرزبان عراقی را کشتند و ۲ تن دیگر را مجروح کردند. این در حالی است که چند سازمان بینالمللی فعال حقوق بشر میگویند شبهنظامیان در سوریه مرتکب جنایتهای جنگی شدهاند.
رئیسجمهور روسیه در گفتوگو با یک شبکه خبری اظهار کرد شکی ندارد ایران به تعهدات بینالمللیاش درباره مساله هستهای پایبند است. به گزارش فارس، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در گفتوگو با شبکه خبری راشاتودی گفت شکی ندارد ایران به تعهدهای بینالمللی خود درباره منع گسترش سلاحهای هستهای پایبند است. وی البته افزود: نمیتوان نگرانیهای منطقهای و بینالمللی درباره برنامه هستهای ایران را نادیده گرفت. رئیسجمهور روسیه گفت: «شک ندارم ایران به پیمانهای بینالمللیاش در این موضوع پایبند است چون هیچ مدارکی برای رد این موضوع وجود ندارد.» آمریکا، اسرائیل و شماری از متحدان آنها بارها ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه انرژی هستهایاش متهم کردهاند و این اتهامات بیاساس را دستاویزی برای تحمیل تحریمهای غیرقانونی به جمهوری اسلامی قرار دادهاند. ایران ضمن رد قاطعانه اتهامات، میگوید به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از اعضای آژانس بینالمللی انرژی اتمی حق دستیابی به فناوری هستهای برای مقاصد صلح آمیز را دارد. علاوه بر این به رغم بازرسیهای متعدد آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تاسیسات هستهای ایران تاکنون مدرکی دال بر انحراف برنامه هستهای جمهوری اسلامی به سوی اهداف نظامی یافت نشده است.
یک روزنامه آمریکایی در گزارشی با اشاره به تحولات سوریه تاکید کرد ایران بزرگترین پیروز رخدادهای اخیر سوریه است و توازن قدرت منطقهای به سمت ایران در حال حرکت است. به گزارش فارس، روزنامه آمریکایی «واشنگتنپست» در مقالهای درباره تحولات سوریه تصریح کرد: در حالی که مبارزان «حزبالله» در مبارزات سوریه به منظور کمک به احیای دولت «بشار اسد» مشارکت دارند، ایران در حال ظهور به عنوان بزرگترین پیروز در درگیریهای گسترده منطقهای است آن هم به دلیل نفوذی که در جنگ سوریه داشته است. بسیاری از تحلیلگران و کارشناسان نظامی میگویند، در حالی که «باراک اوباما» رئیسجمهور آمریکا قرار بود روز گذشته میزبانی نشست مشاوران ارشد امنیت ملی آمریکا در کاخسفید را به منظور ارزیابی گزینههای پیشرو با توجه به عقبنشینی اخیر شورشیان سوریه برعهده بگیرد، برآمد طولانیمدت جنگ در سوریه هنوز مشخص نیست. این روزنامه آمریکایی سپس با توجه به پیروزی اخیر دولت سوریه در بازپسگیری کنترل شهر «القصیر» گفت: توازن قدرت منطقهای ظاهراً به نفع ایران پیش رفته است. «مصطفی اعلانی» مدیر امنیت و دفاع شورای تحقیقات مستقر در «دوبی» درباره اعمال نفوذ ایران در سوریه مدعی شد: این جنگ ایران است، دیگر جنگ سوریه نیست. این مساله یک هژمونی در منطقه است. وی ادامه داد: این برجسته شدن ایران میتواند به جسارت این کشور در دیگر زمینهها از جمله برنامه هستهای، اهداف این کشور در عراق، لبنان و دیگر موضوعات منجر شود. اعلانی تاکید کرد: اگر ایران در این درگیری (سوریه) پیروز شود و دولت سوریه احیا شود، سیاست مداخلهجویانه ایران گستردهتر و اعتبار این کشور تقویت میشود.