به گزارش “ صبح رابر” به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا، طی هفته گذشته طرح جدید اسکناس ۵۰۰۰ تومانی با موضوع سر در دانشگاه تهران رونمایی شد و در همین راستا اعلام شد که این طرح احتمالا در بهار سال ۱۳۹۴ منتشر میشود.
اگر چه گفته می شود به مناسبت هشتادمین سالگرد تصویب قانون تاسیس دانشگاه تهران در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران، که رییس کل و قائم مقام بانک مرکزی و چند تن از وزراء از جمله طیبنیا- وزیر امور اقتصادی و دارایی- حضور داشتند، از طرح جدید اسکناس پنجاه هزار ریالی نیز رونمایی شد، اما با توجه به طرح جدید و حذف طرح قبلی شائبه های زیادی در خصوص اقدامات پشت پرده دولت به وجود آمد.
طرح قبلی که تصویری از سرزمین ایران با یک نماد هسته ای بود در حاشیه خود سخنی از پیامبر(ص) را مبنی بر اینکه دانش اگر در ثریا هم باشد مردانی از سرزمین پارس بدان دست خواهند یافت، نشان می داد.
در حقیقت مسئولان بانک مرکزی با حذف این سخن از پیامبر و نماد هسته ای تنها عکس سر در دانشگاه تهران را جایگزین آن کردند که در این طرح سر در دانشگاه تهران به رنگ بنفش که رنگ انتخاباتی دولت یازدهم است به چشم می خورد.
اسکناس جدید با رنگ انتخاباتی دولت یازدهم
در شرایط فعلی که توهین به پیامبر از یک سو و روند مذاکرات هسته ای از سوی دیگر در جریان است، حذف سخنی از پیامبر و نماد هسته ای از روی اسکناس ها نه تنها کار شایسته ای نبوده، بلکه این شائبه را به وجود می آورد که دولت به دنبال تعامل بیشتر با شیطان بزرگ یعنی آمریکا هستند.
حجت اله عبدالملکی، کارشناس مسائل اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار شبکه اطلاع رسانی راه دانا، در خصوص حذف نماد هسته ای، خلیج فارس و همچنین حدیث پیامبر(ص) درباره ایرانیان، از روی اسکناس ۵هزار تومانی و درج عکس دانشگاه تهران با رنگ تبلیغاتی دولت یازدهم اظهار داشت: بعد از آغاز مذاکرات شبهاتی پیدا شد که این شبهات با اظهار نظرهای طرف ایرانی و عدم تمایل آنها به اینکه در داخل کشور جزئیاتی از مذاکرات منتشر شود بیشتر شد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: برخی معتقدند که ماهیت این صحبت ها در حوزههایی از عملکرد دولت خودنمایی میکند؛ مثلا مشاهده می شود که برنامه های فضایی کشور به اذعان بسیاری از کارشناسان علوم فضایی کاهش پیدا کرده است و به یکباره متوقف شده است؛ بر اساس این موضوع عده ای احساس می کنند که در مذاکرات هسته ای بر روی محدود کردن علوم فضایی کشور هم صحبت شده است.
کارشناس مسائل اقتصادی گفت: این اقدامی که دولت برای حذف نماد هسته ای از طرح اسکناس انجام داده است هم مجددا این شبه را مطرح می کند که در مذاکرات تیم هسته ای با گروه های غربی، روی برچیده شدن کامل فناوری هسته ای ایران هم صحبت شده و دولت در حال فراهم کردن زمینه های فرهنگی این کار است.
عبدالملکی یادآور شد: اینکه روحانی در یک کنفرانس که هیچ ارتباطی به مسائل سیاسی ندارد (کنفرانس اقتصاد ایران) تلویحاً درباره رفراندوم هستهای صحبت می کند این شائبه را پر رنگ کرد که برنامه ایران این است که متناسب با درخواستهای طرف غربی برنامه هسته ای را تعطیل کند.
وی در ادامه گفت: تغییر طرح روی اسکناس و حذف نماد هسته ای از این طرح در راستای شبهات قبلی می تواند تداوم این موضوع باشد که واقعاً دولت بر اساس منویات غرب به دنبال باز کردن تمام پیچ و مهرههای هسته ای در کشور است.
استاد اقتصاد و تحلیل گر برجسته مسائل اقتصادی کشور تأکید کرد: هرچند می دانیم دولت این اقدام را انجام نمی دهد، اما چنین اقدامات تبلیغاتی که انجام میشود، شبهات هستهای را گسترده تر و بیشتر می کند؛ پس بهتر است دولت برای اینکه بتواند برنامههای هستهای را با موفقیت بیشتر جلو ببرد از حاشیهسازی های جدی و به این سبک جلوگیری کند.
عبدالملکی در ادامه بیان داشت: قطعاً جریان نخبگان انقلابی در کشور و همچنین مردم نسبت به اینگونه اقدامات از سوی دولت بی تفاوت نخواهند بود و این مسئله انسجام ملی برای پیشرفت کشور را به خطر می اندازد، اگرچه به صلاح دولت است که برای حفظ ارزشهای نظام از اجرای این طرح روی اسکناس ها جلوگیری و خودداری کند؛ چراکه این اقدام شبهه تعارض دولت با فرهنگ انقلابی و اسلامی را تقویت می کند.
وی همچنین گفت: تاکنون هیچ دولتی برای پاک کردن یک روایت از پیامبر(ص) که قبلا نگاشته شده است، اقدام نکرده بود؛ این در حالی است که این حدیث علاوه بر سندیت قوی که داشته بسیار الهام بخش بوده و این نوع اشاعه فرهنگی توسط دولت خدشه دار شده است.
کارشناس مسائل اقتصادی خاطرنشان کرد: هرچند هرساله اسکناس های جدیدی طراحی می شود و گاهی طرح روی اسکناسها هزینه بر است، اما طراحی یک طرح جدید و چاپ آن هزینه های خاص خود را به همراه دارد و معمولا در طول تاریخ بعد از انقلاب تغییر طرح اسکناس ها زمانی اتفاق افتاده است که ضرورتی ایجاب کرده است و یا اینکه آن طرح با یک طرح بسیار متعالی تر جایگزین شود.
عبدالملکی در ادامه افزود: این طرح ها به پیشبرد اهداف انقلاب کمک های زیادی کرده اند، مثلاً طرح قبلی اسکناس های ۵هزار تومانی که همان پیشرفت هسته ای به انضمام روایتی از پیامبر بود، توجیه بسیار خوب و کافی داشت که جایگزین طرح های قبلی شود و این طرح چاپ شد.
وی تصریح کرد: اینکه به بهانه چندمین سالگرد یکی از صدها دانشگاه در کشور طرح روی اسکناس اصلاح شود که هزینههای زیادی را هم در پی داشته باشد و به لحاظ فرهنگی اثرات منفی بیشتری داشته باشد، توجیه کافی برای تغییر طرح روی اسکناس ۵هزار تومانی نیست.
استاد اقتصاد و تحلیل گر برجسته مسائل اقتصادی کشور ضمن بیان این موضوع که دولت پیش از این از طریق عملکرد وزارت ارشاد نشان داده است که تمایل چندانی به توسعه فرهنگ اسلامی ندارد، خاطرنشان کرد: در زمانی که دولت های غربی تلاش دارند تا به ساحت پیامبر اکرم(ص) توهین کنند و جسارت هایی هم داشتند که یک و نیم میلیارد مسلمان آزرده شد، بانک مرکزی جمهوری اسلامی نباید یک سخن از پیامبر اکرم(ص) را از روی اسکناس ها حذف کند.
عبدالملکی با اشاره به این موضوع که قطعاً ۸۰ میلیون مسلمان از این اتفاق آزرده می شوند، تصریح کرد: بحث دیگری که در این تغییر طرح وجود دارد این است که دولت در حال برنامه ریزی برای انتخابات آینده مجلس شورای اسلامی است؛ به طوری که اسکناسی با رنگ بنفش که نماد ستاد انتخاباتی دولت یازدهم است چاپ می شود.
وی در ادامه تأکید کرد: هرگز به صلاح نبوده که دولت ها به صورت جدی وارد صحنه انتخابات شوند و این کار تأیید کننده این نظریه است که دولت یازدهم برای انتخابات مجلس به صورت جدی در حال کار کردن است که یک مورد از آن ترویج رنگ بنفش از طریق چاپ اسکناس است.
کارشناس مسائل اقتصادی در پایان یادآور شد: رنگ سر در دانشگاه تهران خاکستری است و حتی اگر دولت بخواهد طرح را تغییر بدهد چرا از رنگ اصلی سر در دانشگاه تهران استفاده نکرده و رنگ بنفش را در این اسکناس به کار برده است؟
طهماسب مظاهری رئیس اسبق بانک مرکزی جمهوری اسلامی در گفتوگو با خبرنگار شبکه اطلاع رسانی راه دانا در خصوص تغییر شکل و شمایل اسکناس های ۵ هزار تومانی اظهار داشت: توصیه من به دولت این است که به جای تغییر شکل، قیافه و رنگ اسکناس ارزش آن را حفظ کنند. چراکه این تغییرات سودی جز هزینه های اضافی بر نظام پولی بانکی ندارد.
وی همچنین صرف هزینه برای تغییر شکل اسکناس را یک هزینه بیهوده خواند و افزود: طراحی اسکناس یک هزینه جدا و حکاکی و نقش و نگاری که روی فولاد زده می شود هزینه ای مجزا دارد. ضمن اینکه رعایت نکات امنیتی و چاپ آن نیز شامل هزینه هایی می شود که به نظر صرف این هزینه ها بیهوده است و سودی ندارد.
این کارشناس مسائل اقتصادی درباره ملاک و معیارهای تغییر شکل اسکناس ها نیز گفت: طبق قانون طرح اسکناس و ساخت اسکناس جدید با پیشنهاد بانک مرکزی و تایید وزیر اقتصاد و دارایی انجام می شود که در قوانین پولی و بانکی نیز همین مسئله آمده است.
رئیس اسبق بانک مرکزی در ادامه خاطر نشان کرد: رنگ و شکل نیست که به اسکناس اعتبار می دهد، بلکه حفظ ارزش آن است که اهمیت دارد. رنگ و لعاب دادن ها جزو مسائل فرعی است.
مظاهری در بخش پایانی اظهارات خود به دلایل احتمالی تغییر شکل اسکناس های ۵ هزار تومانی پرداخت و گفت: این امکان وجود دارد که تشابه شکل و شمایل اسکناس ۵۰۰۰ تومانی با اسکناس ۵۰۰ تومانی به عنوان توجیه این تغییر شکل مطرح شود. اما اگر این دلیل برای تغییر شکل اسکناس ها مطرح باشد، باید گفت که مردم به قدری سواد دارند که این ۲ نوع اسکناس را از یکدیگر تمیز دهند.
جعفر قادری نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با شیرازه درباره حذف نماد هسته ای از روی اسکناس های ۵ هزار تومانی با بیان اینکه این کار می تواند حساسیت زا و مشکلاتی برای دولت ایجاد کند و امیدوارم تعمدی نباشد گفت: در شرایطی که آمریکا تمام تلاش خود را برای متوقف کردن فعالیت های هسته ای انجام می دهد حذف نماد هسته ای که نمادی از توانایی ظرفیت های علمی کشور است کار ناپخته ای است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اینکه بحث هسته ای یک مطالبه ملی است افزود: نباید به غرور ملی، باور و اعتقادات ما خدشه وارد شود.
قادری مخالفت آمریکا با پیشرفت های هسته ای ایران را سیاسی دانست و افزود: آمریکایی ها فعالیت های هسته ای را بهانه کرده اند به این دلیل که ایران در عرصه های مختلف موفقیت هایی چشمگیری داشته است. به عنوان نمونه در عرصه بین الملل سنگر هایی که وابسته به نیروهای آمریکا بوده در منطقه فروپاشیده و جایگزین آن نیروهای معتقد به انقلاب اسلامی شده اند.
محمد صالح جوکار در گفتگو با مرصاد در خصوص حذف نماد انرژی هسته ای از اسکناس های ۵۰ هزار ریالی اظهار داشت: در این خصوص بایستی گفت که حذف نماد هسته ای از اسکناس های ۵۰ هزار ریالی در شرایط فعلی به صلاح کشور نیست.
این نماینده مجلس شورای اسلامی افزود: با توجه به اینکه ما در حال مذاکرات هستیم بایستی اقداماتی را انجام دهیم که دستاوردهای ملی ما را حفظ کند اما این اقدام اخیر در راستای حفظ دستاوردهای ما در عرصه بین الملل نیست؛ نماد انرژی هسته ای نماد پیشرفت علمی و فناوری و دستیابی به یک دانش بومی است به همین دلیل نباید آن از دست بدهیم.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی بر لزوم حفظ نماد انرژی هسته ای تاکید کردو گفت: ما باید این نماد را تقویت کنیم تا پشتوانه محکمی در پیشبرد اهداف و منافع ملی در مذاکرات اخیر باشد.
جوکار با تاکید بر لزوم ورود نهادهای مربوطه به این حوزه برای اصلاح اسکناس ۵۰ هزار ریالی خاطر نشان کرد: بانک مرکزی و کسانی مانند مسئولان حوزه انرژی هسته ای که در این موضوع دخیل هستند بایستی به این بخش به طور فعالانه وارد شوند.
وی تصریح کرد: آقای دکتر صالحی با توجه به اینکه در مباحث فنی مذاکرات هم حضور دارد و این نماد هم مربوط به سازمان تحت مسئولیت ایشان می باشد باید به این حوزه ورود کنند زیرا این نماد بیانگر پیشرفت های این بخش است.
سید شکرخدا موسوی نماینده مردم اهواز در مجلس در گفتگو با رهیاب در خصوص تغییر شکل و شمایل اسکناس های ۵ هزار تومانی اظهار داشت:این کار یک کار خلاف منطق است این روایت پیامبر مبنی بر اینکه دانش اگر در ثریا هم باشد مردانی از سرزمین پارس بدان دست خواهند یافت روایتی معتبر است و حذف از روی اسکناس های ۵ هزار تومانی معنا ندارد.
وی ادامه داد: این روایت برگ زرینی است برای مردم ایران که حضرت رسول این چنین آنها را ستایش کرده است وباید روی تمام اسکناس های جمهوری اسلامی ایران این روایت حک شود خصوصا امروز که ایران بر قله های تولید علم قرار دارد.
نماینده مردم اهواز تاکید کرد: این اقدام دولت در حذق نماد انرژی هسته ای و حدیث پیامبر کاملا بی حرمتی و توهین است و باید در قبال آن پاسخگو باشد ما هر چه داریم از مکتب پیامبر است و اقدامات این چنینی عین بی احترامی است.
در همین راستا، سید بهلول حسینی عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس در گفتگو با ائل پرس دراین خصوص گفت: احتمالا استفاده از رنگ بنفش اهداف سیاسی خاصی را دنبال می کند.
وی تاکید کرد: مسئولان دولت باید توضیحات کافی بدهند که به چه دلیل باید تصویری از سردر دانشگاه تهران آن هم به رنگ بنفش جایگزین نماد هسته ای شود.
نماینده مردم میانه در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: امروز در مجلس تذکری کتبی از طرف نمایندگان به دولت داده شده است و دولت باید برای این اقدام خود با دلایل منطقی در برابر نمایندگان پاسخ گو باشد.
وی افزود: استفاده از رنگ بنفش که رنگ انتخاباتی دکتر روحانی بود مناسب نبوده و نوعی سو استفاده محسوب می شود.
حسینی در بخش دیگری از سخنان خود به اعتراضات اقوام مختلف کشورمان به استفاده از کلمه سرزمین پارس در ترجمه حدیث نبوی در طرح قدیمی اسکناس های ۵ هزار تومانی اشاره کرده و خواستار اصلاح آن به نحوی که وحدت اقوام ایرانی را نشان دهد؛ شد.
محمد اسماعیلی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در رابطه با حذف نماد انرژی هسته ای از اسکناس های پنجاه هزار ریالی در گفت و گو با کرمان۱۴۰۰” اظهار داشت: به طور کلی کار خوبی صورت نگرفته است چرا که بحث انرژی هسته ای به عنوان یک نماد پیشرفت و مقاومت به نام ملت ایران ثبت شده است .
وی افزود: انرژی هسته ای نماد مقاومت ملت ایران در چندین سال گذشته در برابر زیاده خواهی قدرت های بزرگ بوده و به عنوان یک ارزش در بین ملت ما است، طبیعتا حذف این نماد در شرایط کنونی مذاکرات هسته ای به صلاح کشور نیست.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه مردم باید پیگیر این قضیه باشند خاطر نشان کرد: مردم می توانند این مسئله را پیگیری کنند و دلیل این امر را از مسئول مستقیم آن سوال کنند چرا که در این موارد مردم هم می توانند اظهار نظر کنند و هم می توانند مسئولین را مواخذه کنند.
علی علی لو در گفت و گو با خبرنگار آناج در واکنش به حذف نماد انرژی هسته ای از اسکناس های ۵ هزار تومانی گفت: این نماد، نماد اقتدار ملی کشور ما می باشد و با حذف این نماد کار بسیار تاسف باری صورت گرفته است.
وی ادامه داد: در صورتی که تعمدی در این اتفاق وجود نداشته باشد، امیدوار به اصلاح و تجدیدنظر می باشیم ولی در غیر این صورت و عمدی بودن این قضیه اشتباه محض رخ داده است.
علما و سران اهل سنت در گفت و گو با عصر هامون از حذف حدیث پیامبر و نماد انرژی هسته ای ابراز ناراحتی کرده و خواستار تجدید نظر و توقف چاپ این طرح توسط دولت شدند.
نمادهای هراس دشمنان اسلام نباید از اسکناس ملی حذف شود
مولوی عبدالرحمن عارفی امام جمعه نگور با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران باید مروج اسلام در جهان باشد، گفت: اسکناس های کشور در سراسر جهان وجود دارد و تنها در کشور ایران نیست لذا چرا باید بیانات پیامبر گرامی اسلام و نماد انرژی هسته ای که جز عزت و شرف ملت ایران است از روی این اسکناس ها حذف شود.
وی بیان کرد: درج این دو پیام بر روی اسکناس ۵ هزار تومانی نه تنها یک پیام جهانی به دشمنان انقلاب است و اثری جهانی دارد بلکه نباید مواردی که دشمنان از آن در هراس اند را از روی اسکناس حذف کنیم.
مولوی عارفی اضافه کرد: نماد هسته ای جز عزت و شرف ملت ایران است و حدیث پیامبر باعث افتخار و راهنمای مسلمانان است لذا نباید از گفتن فرمایشات پیامبر گرامی خجالت بکشیم و از انتشار دین اسلام و راه پیامبر دست بکشیم و اقدام به حذف آن نماییم.
هیچ کسی حق حذف نماد های اسلامی را ندارد/ حذف نماد های اسلامی نشان از ضعف دولت در مقابل دشمنان است
مولوی قادر بخش مرادی نژاد امام جمعه موقت اهل سنت میرجاوه در گفت و گو با عصر هامون با بیان اینکه دولت باید چاپ طرح اسکناس جدید را که فاقد حدیث پیامبر و نماد انرژی هسته ای را متوقف نماید، اظهار داشت: این عمل برخلاف منویات رهبر معظم انقلاب است لذا هیچ کسی حق ندارد نماد اسلامی بودن جمهوری اسلامی ایران را جابه جا یا به آن تعرض کند.
وی با بیان اینکه دشمنان اسلام با اسلام و اسلامی بودن جمهوری اسلامی ایران مخالف هستند، ادامه داد: حذف این موارد و نماد ها از روی اسکناس نه تنها مشکلی را در برابر دشمنان حل نخواهد کرد بلکه ضعفی است که دولت دارد به دشمنان اسلام نشان می دهد.
دولت چاپ اسکناس های فاقد ارزش های اسلامی را متوقف نماید
مولوی زین الدین ریگی لادیز مدرس حوزه علمیه زاهدان در گفت و گو با خبرنگار سیاسی عصر هامون با بیان اینکه دولت باید چاپ این اسکناس را متوقف نماید، بیان کرد: این کار دولت کار اشتباهی بود و نباید ارزش های اسلامی از روی اسکناس حذف می شد.
حذف نماد های اسلامی از روی اسکناس ها نشان از عقب نشینی دولت مردان در مذاکرات دارد
مولوی عبدالرئوف براهویی یکی از علمای اهل سنت زاهدان در این خصوص گفت: این عملکرد دولت یک نوع عقب نشینی و امتیاز دهی به دشمنان اسلام در جریان مذاکرات هسته ای دارد .
وی ادامه داد: ملت ایران به هیچ عنوان در جریان مذاکرات هسته ای کوتاهو عقب نشینی نمی کند و همچنان از حق خود دفاع می کند.
مولوی براهویی اضافه کرد: حذف حدیث پیامبر نیز نه تنها شعون ملت ایران را در جاهن افزایش می دهد بلکه ترویجی برای گسترش اسلام در جهان است.
نماد انرژی هسته ای و حدیث پیامبر نباید از روی اسکناس ها حذف شود/ به دشمن حتی اجازه فکر کردن به حذف انرژی هسته ای را هم نباید داد
محمد رضا شاهوزهی سرطایفه شاهوزهی با بیان اینکه نباید نماد های اسلامی و عزت مسلمین از روی اسکناس حذف شود، گفت: دشمنان به شدت از این نمادها وحشت دارد و همواره به دنبال حذف این نماد ها در کشور بوده اند.
وی تصریح کرد: با این کار دولت دشمنان تصور می کنند که ملت ایران به دنبال حذف انرژی هسته ای است لذا نباید حتی اجازه فکر کردن به این مسئله را به دشمنان اسلام بدهیم.
حذف نماد انرژی هسته ای از اسکناس ها به صلاح کشور نیست
مولوی شیردل حسین زهی با بیان اینکه حذف نماد انرژی هسته ای از اسکناس ها به صلاح کشور نیست، گفت: با توجه به اینکه در حال مذاکرات ۵+۱ هستیم نباید این نماد از روی اسکناس ها حذف شود.
وی ادامه داد: رهبر معظم انقلاب بارها بر مسئله انرژی هسته ای تاکید کرده اند لذا نباید با حذف این پیام تمام سخنان رهبری را نشنیده بگیریم.
مولوی حسین زهی اضافه کرد: در سالی که از سوی دشمنان اسلام پیامبر گرامی اسلام مورد اهانت قرار گرفته است حذف ای نمادها از سوی دولت جای تامل دارد.
بانک مرکزی: تغییر بخشی از طرح اصلی یک اسکناس به معنی حذف طرح اصلی نیست
در ادامه این ماجرا بانک مرکزی در پاسخ به انتقادات مطرح شده پیرامون انتشار اسکناس ۵۰۰۰۰ ریالی با طرح سردر دانشگاه تهران در آیین هشتادمین سال تاسیس این دانشگاه، مواردی برای تنویر افکار عمومی ارائه کرد:
تغییر بخشی از طرح اصلی یک اسکناس یا سکه و انتشار آن به عنوان اسکناس و سکه یادبود و بزرگداشت به معنی حذف طرح اصلی نیست. و اسکناس ۵۰۰۰۰ ریالی مزین به حدیث نبوی، نقشه ایران همراه با نشان انرژی هسته ای جمع آوری نشده و در چرخه پولی کشور معتبر و انتشار آن ادامه خواهد یافت.
انتشار اسکناس و سکه یادبود به مناسبتهای گوناگون ملی، مذهبی و بزرگداشت موضوعی خاص، در ایران و جهان سابقه ای طولانی دارد. به عنوان نمونه به اسکناس های ۵۰۰۰ ریالی با طرح ماهواره امید، ۲۰۰۰۰ ریالی با طرح مسجدالاقصی، و سکه های رایج با طرح های آزادی خرمشهر، حرم حضرت معصومه(ع) حضرت شاهچراغ، اعیاد قربان، غدیر و… می توان اشاره کرد.
طرح اصلی روی اسکناس ۵۰۰۰۰ ریالی مزین به تصویر حضرت امام (ره) به رنگ بنفش است و طرح پشت اسکناس ۵۰۰۰۰ ریالی جدید نیز به رنگ بنفش و کاملا متناسب با رنگ نارنجی پس زمینه آن می باشد.
بر اساس بند (و) ماده ۲ قانون پولی و بانکی کشور، مبلغ اسمی، شکل، جنس، رنگ، اندازه، نقشه و سایر مشخصات اسکناس ها و سکه های فلزی رایج کشور به پیشنهاد رئیس کل بانک مرکزی و تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی تعیین خواهد گردید.
اقتصاد مقاومتی مهم تر است یا طرح روی اسکناس؟
این پاسخ ها در حالی از سوی بانک مرکزی منتشر شده است که وظایف اصلی این بانک موارد دیگری هم بوده؛ بانک مرکزی به عنوان اصلی ترین نهاد پولی، وظایف مهمی را در سیستم اقتصادی کشور بر عهده دارد. به نحوی که کم کاری و اجرای ناقص هر یک از وظایف و مسئولیت های این نهاد عامل شکل گیری خلا و مشکلاتی کلیدی در کل نظام اقتصادی کشور به وجود خواهد آورد. این نکته زمانی مهمتر و حساسیت برانگیزتر می شود که سیستم اقتصادی کشور و حتی خود بانک مرکزی در حصار تحریم و فشارهای خارجی قرار گرفته باشد. به همین دلیل است که سران اروپایی ـ آمریکایی پس از اعمال تحریم بانک مرکزی ایران ، این تحریم ها را تحریم های هوشمند و فلج کننده نامگذاری کردند.
– حفظ ارزش داخلی و خارجی پول ملی کشور
ـ انتشار اسکناس و ضرب سکه های فلزی رایج کشور
ـ تنظیم مقررات مربوط به معاملات ارزی و ریالی
ـ نظارت بر معاملات طلا و وضع مقررات مربوط به آن
ـ نظارت بر صدور و ورود ارز و پول رایج کشور
ـ تنظیم کننده نظام پولی و اعتباری کشور نظارت بر بانک ها و موسسات اعتباری تنظیم حجم اعتبارات بانکی و ایجاد هماهنگی، متناسب با نیازهای پولی کشور
ـ نگهداری از حساب های کلیه وزارتخانه ها و موسسات دولتی و وابسته به دولت
ـ نگهداری کلیه ذخایر ارزی و طلای کشور
ـ نمایندگی دولت در سازمان های مالی و بین المللی
ـ در اختیار داشتن تصدی تمام عملیات انتشار اوراق بهادار دولتی
ـ انعقاد موافقتنامه پرداخت و اجرای قراردادهای پولی، مالی، بازرگانی و ترانزیتی دولت و سایر کشورها
نمونه هایی از وظایف بانک مرکزی است به طوری که مرور اجمالی این بندها ضرورت عملکرد دقیق و صحیح بانک مرکزی را به نمایش می گذارد. بر مبنای همین اهمیت و اثرگذاری است که مقام معظم رهبری علاوه بر اشاره به مسئولیت های بانک مرکزی در سایر بندها، دو بند ( بند۹ و۱۹) از بندهای ۲۴گانه سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی را صراحتاً به وظایف بانک مرکزی در عرصه جنگ اقتصاد مقاومتی اختصاص می دهند.
ـ اصلاح و تقویت همهجانبه نظام مالی کشور با هدف پاسخگویی به نیازهای اقتصاد ملی، ایجاد ثبات در اقتصاد ملی و پیشگامی در تقویت بخش واقعی
ـ شفافیت سازی اقتصاد و سالمسازی آن و جلوگیری از اقدامات، فعالیتها و طمینه های فساد زا در حوزههای پولی، تجاری، ارزی و … .
این در حالی است که طی یک سال گذشته که از ابلاغ این سیاست ها می گذرد علی رغم اینکه بانک مرکزی شورای اقتصاد مقاومتی تشکیل داد و مصوباتی برای این شورا در نظر گرفت و همایش هاو سخنرانی ها و مصاحبه هایی و اقدامات نمایشی این چنینی بسیاری در این باب ارائه کردند اما کارنامه اجرا و عملیاتی بانک مرکزی در انجام به این وظایف، عملکرد بسیارضعیف آن را به نمایش می گذارد.
ـ افزایش و ادامه دار بودن شکل گیری پرونده های فساد کلان بانکی
ـ عدم انجام اقدامات لازم جهت پیگیری بدهکاران بانکی و افزایش معوقات بانک ها و افراد خاص به بانک مرکزی تا سقف۹۰ هزار میلیارد طبق جدیدترین آمار منتشر شده
ـ کاهش ۳۰ درصدی ارزش ریال طبق آخرین گزارش بانک جهانی و کسب رتبه دوم برای ایران در کاهش ارزش پول در سال۲۰۱۴
ـ انتشار آمارهای متناقض درباره شاخص های مهم اقتصادی چون تورم، رکود و…
ـ افزایش ۲۲ درصدی حجم نقدینگی نسبت به سال دی ماه سال گذشته و رسیدن آن تا سقف۶۸۷ هزار میلیارد تومان طبق آخرین گزارش بانک مرکزی
ـ عدم اهتمام در اجرای سیاست های دورزننده تحریم از قبیل پیمان های دوجانبه پولی، حذف دلار از مبادلات ارزی و…
ـ نداشتن تصمیم و سیاستی مشخص در حوزه نرخ ارز با وجود رانت های کلان در اختلاف قیمت نرخ ارز آزاد و رسمی
ـ عدم نظارت و اعطای مجوز جهت خرج کردن میزان بالایی از ذخایر ارزی کشور در موارد غیر ضروری همچون واردات کالاهای لوکس در شرایط تحریمی
و چندین و چند وظیفه و مسئولیت دیگری که بانک مرکزی عهده دار انجام آن بوده است و از انجام آن شانه خالی کرده و یا آنرا ناقص انجام داده است.
انتهای پیام/