به گزارش ” صبح رابر”این روزها که به ایام عید نزدیک می شویم بازار گرم خانه تکانی که از رسوم بسیار قدیمی آماده شدن برای عید نوروز است . نظافت و شستوی فرش و قالی خانه ها که در رابر اکثر در منازل صورت می گیرد . در پی خشکسالی های اخیر و با کمبود آب روبهرو بوده در شهرستان آنچه بیش از پیش خاطر افراد را مکدر می کند اسراف آب های تسویه شده برای شستن فرش و قالی است ، به یاد داشته باشیم که برای آن که آب سالم و بهداشتی به منزل ما برسد، باید هزینه های هنگفتی صرف احداث سد، منابع ذخیره آب، تصفیه خانه، خطوط انتقال، شبکه های توزیع شهری و… گردد.
صرفه جویی در مصرف آب و اسراف نکردن آن، بهترین راه برای سپاس از خالق یکتاست. خداوند در قرآن کریم، انسان ها را متوجه این نکته مهم کرده و می فرماید: «اگر بخواهیم این آب گوارا و شیرین را به صورت تلخ و شور قرار می دهیم؛ پس چرا شکر این نعمت را به جا نمی آورید»
آب، نعمت بی نظیر خداوند، جلوه زیبایی و طراوت و مظهر پاکی و زلالی و در واقع، دلیل اصلی ادامه هستی است. آب از هر چیزی ارزشمندتر و گرانبهاتر از هر گنجی است که روی زمین داریم در نبود آب، از خروش رودخانه ها، آواز دل نشین پرندگان، بازی ماهی ها، ترنّم شکوفه های درختان، تبسّم و لبخند گل های زیبا و رنگارنگ دنیای طبیعت خبری نخواهد بود.
اگر آب نباشد، حس تماشا و لذت مفهومی ندارد. آری، آب جوهر خلقت، ریشه تمام زیبایی ها و اساس زندگی در جهان هستی است.
آب از با ارزش ترین و حیاتی ترین آفریده های خداوند است که بی آن، شور و نشاط و تحرک موجودات امکان ندارد. پس باید قدر این نعمت را بدانیم و آن را بیهوده مصرف نکنیم. حضرت امام خمینی رحمه الله در فاصله به جاآوردن اعمال وضو، شیر آب را می بستند و در مواقع لازم دوباره باز می کردند. ایشان هم چنین پس از آشامیدن آب، هیچ گاه باقی مانده آن را دور نمی ریختند.
اسراف، عملی غیراخلاقی و مورد نکوهش آیین های الهی است. متأسفانه عدّه ای، بی مبالات و بی پروا، الگوی مصرف را رعایت نکرده و این ماده حیاتی را بی جهت تلف می کنند. آنان نه تنها در برابر آیندگان مسؤول هستند، بلکه در روز قیامت نیز در پیشگاه خداوند گناهکار محسوب می شوند و در ردیف شیاطین قرار می گیرند. قرآن در نکوهش اسراف کاران می فرماید: «اسراف کاران، برادران شیاطین اند؛ و شیطان در برابر پروردگارش بسیار ناسپاس بود». نیز در آیه ۳۱ سوره اعراف می فرماید: «خداوند اسراف کاران را دوست ندارد» و در آیه ای دیگر، جایگاه اسراف کاران را دوزخ معرفی می کند.
پس بیایید در خانه تکانی ها با صرفه جویی در مصرف آب را قدر بدانیم و با هم یاری یکدیگر، در استفاده بهینه از این ماده پرارزش کوشش کرده، از مصرف بی رویّه آن بپرهیزیم،شیوه درست و اصولی خانه تکانی است به گونه ای که باعث اصراف و هدر روی آب این مایع حیات نشود.
خداوند به وسیله آب، هر چیزی از نعمت های دنیا را زنده کرد. پس همان طور نیز به سبب رحمت و فضلش، قلب ها و دل های اطاعت کننده را حیات بخشید. در صفا و رقیق بودن، پاکی و برکت آب بیندیش، و از آن در تطهیر و پاک کردن اعضایی که خداوند به طهارت آن ها امر فرموده، استفاده کن. آداب بهره مندی از آب را در واجبات و مستحبات به جا آور؛ زیرا در هر یک از آن آداب، فواید بسیاری است».
امام صادق علیه السلام در سلسله درس های توحیدی خود برای یکی از شاگردانش به نام مُفَضَّل، با اشاره به نقش نعمت آب در زندگی بشر می فرمایند: «ای مُفَضَّل! بدان که نان و آب، اصل معاش و زندگی انسان به شمار می روند. به حکمت ها و تدابیر نهفته در آن ها بنگر. نیاز آدمی به آب، شدیدتر از نیازش به نان است؛ زیرا شکیبایی او بر گرسنگی، بیش از صبر او در تشنگی است. آدمی برای نوشیدن، شستن خود و لباسش و سیراب کردن حیوانات و آبیاری مزرعه، به آب نیازمند است و برای برطرف کردن این نیازهای فراوان، آب به راحتی در دسترس قرارگرفته تا انسان برای به دست آوردن آن، در دشواری و رنج فراوان نیفتد».
در بررسی موردی این مطلب سری به سطح شهرستان زدیم تا نگاه عمیق تری از موضوع را بدست آوریم.
به برکت انقلاب اسلامی و پیگیری مسئولین، آب تسویه شده در شیرهای شهری و روستایی جریان پیدا کرد و این در حالی است که سالها قبل مردم برای دسترسی به آب آشامیدنی به وسیله ی تانکر و یا گاها دبه های بزرگ، آب را از شهرها به منازل می بردند.
لوله کشی آب اشامیدنی جایگزین چاه آب در حیاط خانه ها شد و سبک زندگی جدید و مطلوب راحتی را برای اعضای خانه به ارمغان آورد و لیکن نکته ی قابل ذکر در این رابطه توجه خانوده ها به استفاده ی درست از این نعمت الهی است.
شستن فرش ها با آب تسویه در دو هفته مانده به عید به اوج خود می رسد و این در حال است که اکثر خانواده های رابر و روستاهای واقع در این منطقه کشاورز بوده و طعم خشکسالی را به خوبی درک کرده اند.
آنچه مشهود بود جاری شدن آب در سطح کوچه ها حین شستن فرش است.