به گزارش” صبح رابر”، معمولا فرارسیدن فصل پاییز با شیوع ابتلا به بیماری های ویروسی و عفونی همراه است؛ چرا؟ چون هم ازدحام جمعیت در مکان های عمومی مانند مدرسه ها، دانشگاه ها و مهدهای کودک بیشتر می شود و هم بیشتر ما برای در امان ماندن از باد به اصطلاح پاییزی، تمام در و پنجره ها را می بندیم و به این ترتیب، شرایط مناسب را برای تکثیر و انتشار عوامل ویروسی و عفونی بیماری زا فراهم می کنیم حالا در این میان، آنهایی برنده اند و از شر بیماری های سخت و مداوم در فصل های سرد سال در امان می مانند که سیستم ایمنی یا قدرت دفاعی بدنشان بالاتر از بقیه باشد.
درادامه توصیه هایی در جهت جلوگیری از سرما خوردگی در فصل پاییز و زمستان گردآوری شده است.
ماهی، بهترین است
گوشت ماهی حاوی نوعی ماده معدنی بسیار مغذی به نام سلنیوم است که می تواند باعث افزایش تولید سیتوکین توسط سیتوکین، پروتئینی است که می تواند به دفع ویروس های عامل ابتلا به آنفلوآنزا در بدن کمک کند و باعث افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن شود.
گلبول های سفید خونی شودبه علاوه، ماهی های چرب مانند سالمون، قزل آلا، کیلکا و ساردین، حاوی مقادیر مناسبی از اسیدهای چرب امگا۳ هستند و می توانند با قوی تر کردن سیستم دفاعی بدن، باعث پیشگیری از ابتلا به بیماری های عفونی تنفسی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا شوند.
گوشت قرمز بدون چربی را هم فراموش نکنید
یکی از عوامل مؤثر در کاهش قدرت سیستم ایمنی در بدن افراد گیاهخوار، کاهش سطح «روی» بدن آن هاست.
کمبود روی با تضعیف قدرت دفاعی بدن، منجر به افزایش شانس ابتلا به بیماری های ویروسی و عفونی می شود، حتی کمبود «روی » در حد متوسط هم احتمال ابتلای فرد به بیماری های عفونی را تاحد قابل توجهی افزایش می دهد.
عنصر«روی» برای تولید گلبول های سفید بدن و بالا بردن قدرت سیستم دفاعی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و از این رو، متخصصان تأکید بر مصرف انواع گوشت و خوراکی هایی با منابع حیوانی برای تأمین روی کافی در بدن دارند
بد نیست بدانید که مصرف حدود ۹۰گرم گوشت قرمز بدون چربی در طول روز می تواند ۳۰ درصد از نیاز بدن به «روی»را تأمین کند. ماست، شیر، غلات سبوس دار، گوشت ماکیان، مغزها و گوشت ماهی از دیگر منابع خوب دریافت «روی» محسوب می شوند.
هر روز پیاز و پرتقال بخورید
یکی از ساده ترین راه های افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن، مصرف خوراکی های حاوی ویتامین C است.
ویتامین Cجزو قوی ترین آنتی اکسیدان هاست که با افزایش چشمگیر قدرت سیستم ایمنی بدن، جلوی ابتلا به بیماری های عفونی و ویروسی را تا حد قابل قبولی می گیرد.مهم ترین منابع ویتامینC ، خوراکی هایی مانند پرتقال، گریپ فروت، لیموترش، پیاز خام، فلفل دلمه ای و فلفل های سبز و تند هستند.از آنجا که پاییز و زمستان فصل برداشت انواع مرکبات است، بنابراین توصیه می شود که روزانه یکی دو عدد پرتقال یا یک لیوان آب مرکبات را در برنامه غذایی خود داشته باشید و حتما با تمام وعده های غذایی خود، پیاز و فلفل دلمه ای خام بخورید.
خانواده جو را دست کم نگیرید
جو کامل و جو دوسر جزو غلات حاوی بتاگلوکان هستند .محققان می گویند که بتاگلوکان، نوعی فیبر غذایی و آنتی اکسیدان است که به عنوان یک عامل ضد میکروبی در بدن عمل می کند و باعث افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن می شود از این رو، افرادی که به صورت منظم غلات حاوی جو و جو دوسر را در برنامه غذایی خود دارند، کمتر از دیگران بیمار می شوند، زخم هایشان زودتر خوب می شود و اگر دچار بیماری های عفونی شوند، قدرت عمل داروهای آنتی بیوتیکی در بدن آنها افزایش می یابد و درنتیجه، زودتر از حد معمول به بهبودی کامل می رسند به این ترتیب، پیشنهاد ما به شما این است که در روزهای پاییزی و زمستانی نان جو یا آش و سوپ جو مصرف کنید.
سیب زمینی شیرین را هم در سبد غذایی تان بگنجانید
بیشتر ما فکرش را هم نمی کنیم که داشتن پوستی سالم می تواند در افزایش قدرت سیستم دفاعی بدنمان نقش داشته باشد اما بهتر است بدانید که پوست سالم به عنوان نخستین سد دفاعی بدن از ورود عوامل باکتریایی و ویروسی بیماری زا به بدن جلوگیری می کند همه ما برای داشتن پوستی سالم و قوی، به مقادیر مناسبی از ویتامین A نیاز داریم.
ویتامین A به تولید بافت های به هم پیوسته در سطح پوست کمک بزرگی می کند و به این ترتیب، باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن در مراحل بعدی مبارزه با عوامل بیماری زا می شود. یکی از بهترین راه های افزایش سطح ویتامین A در بدن، مصرف خوراکی های حاوی بتاکاروتن است. این ماده در بدن تبدیل به ویتامین A می شود. سیب زمینی شیرین، بهترین منبع دریافت ویتامین A از بتاکاروتن به حساب می آید. هویج، طالبی و کدو تنبل هم از دیگر منابع خوب بتاکاروتن هستند.
چای بنوشید
یک خبر خوب برای طرفداران چای اینکه بدن افرادی که روزانه۵فنجان یا حدود ۲/۵ لیوان چای سبز یا سیاه تازه دم و رقیق می نوشند، در برابر عوامل بیماری زا مقاوم تر از بدن افرادی است که به نوشیدن سایر نوشیدنی های گرم عادت دارند. التیانین، نوعی آمینواسید مفید موجود در چای سبز و سیاه است که می تواند با افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن، تاحد زیادی باعث پیشگیری از ابتلا به بیماری های عفونی و ویروسی در فصل پاییز و زمستان شود.البته، متخصصان توصیه می کنند که برای بهره مند شدن از خواص چای، آن را حدود ۱۵تا ۲۰دقیقه روی حرارت غیرمستقیم مانند بخار کتری یا سماور دم بندازید و تا۳۰ دقیقه پس از دم کشیدن هم چای را مصرف کنید.
از بوی سیر نترسید
خیلی ها از ترس بوی سیر، دور مصرف آن را خط می کشند درصورتی که این سبزی ریشه ای پرخاصیت، حاوی ماده ای به نام آلیسین است که می تواند به خوبی با عفونت های باکتریایی در بدن بجنگد. آن گروه از افرادی که عادت به مصرف مداوم سیر دارند، دو سوم کمتر از افرادی که سیر نمی خورند، به بیماری های عفونی تنفسی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا مبتلا می شوند.به علاوه، مصرف مداوم سیر می تواند به شدت باعث افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن در برابر عوامل بیماری زای ویروسی شود. پس از همین روزهای اول پاییز شروع کرده و در غذاهای خود از سیر استفاده کنید.
دور سیگار و قلیان را خط بکشید
انواع ترکیبات شیمیایی موجود در تنباکوی سیگار و قلیان، می توانند به سادگی باعث ایجاد اختلال در عملکرد سیستم دفاعی بدن شوند و با کاهش قدرت دفاعی بدن، امکان ابتلا به بیماری های ویروسی را به راحتی فراهم کنند. از این رو، توصیه می شود که به عنوان بزرگ ترین قدم در راه اصلاح سبک زندگی و افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن برای پیشگیری از بیمار شدن، از همین امروز دور سیگار و قلیان را خط بکشید.
به اندازه کافی بخوابید
شب های پاییزی، شب هایی طولانی هستند و شما می توانید طوری برای زندگی تان برنامه ریزی کنید که خواب کافی داشته باشید. خواب کافی باعث کاهش استرس های روزانه و افزایش سطح هورمون کورتیزول در بدن می شود.با افزایش کورتیزول، قدرت سیستم دفاعی بدن هم بالاتر می رود و به این ترتیب، بدن در برابر عوامل بیماری زا به خوبی مقاوم می شود. متأسفانه امروزه مردم خیلی به خواب شب اهمیت نمی دهند و نیمه های شب تصمیم می گیرند که بخوابند این کار علاوه بر همه آسیب های روحی و روانی که در پی دارد، می تواند موجب ضعیف شدن سیستم دفاعی بدن شود
دوستدار قارچ باشید
قارچ از گذشته های بسیار دور در طب سنتی و نوین به عنوان نوعی خوراکی برای افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن مطرح بوده است. پژوهشگران دریافته اند که ترکیبات موجود در قارچ می توانند باعث افزایش تولید و بهبود عملکرد گلبول های سفید خون در برابر عوامل مهاجم و بیماری زا شوند . از این رو، مصرف قارچ برای پیشگیری از ابتلا به بیماری های عفونی تنفسی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا یا تسریع روند درمان آنها توصیه می شود. قارچ را می توان به صورت خام یا پخته مصرف کرد اما پختن آن باعث هضم بهتر پروتئین های موجود در بافتش می شود. بنابراین بهتراست انواع قارچ را قبل از مصرف، حرارت مختصر و ملایمی بدهید.
از سوپ مرغ غافل نشوید
خیلی از ما دوست داریم که در روزهای سرد پاییزی و زمستانی، تجربه روزانه مصرف سوپ های گرم را داشته باشیم.
سوپ مرغ، بهترین گزینه است. بد نیست بدانید که آمینو اسیدی به نام سیستئین هنگام پخت گوشت مرغ از آن آزاد می شود و همین مسئله می تواند باعث افزایش ارزش تغذیه ای سوپ و بالا رفتن قدرت سیستم ایمنی بدن شود.اگر می خواهید قدرت سیستم ایمنی بدن خود و فرزندتان را به صورت طبیعی بیش از پیش بالا ببرید و ریزمغذی های بیشتری هم به بدنتان برسانید، کمی سیر، پیاز، جعفری و جو دوسر را به سوپتان اضافه کنید با ترکیب این مواد با هم و پختن یک سوپ ساده شما می توانید نقش مهمی در پیشگیری از بیماری های فصل پاییز و زمستان و تقویت جسمی اعضای خانواده خود داشته باشید.
چه خوراکی هایی باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می شوند؟
به طور کلی، سیستم ایمنی بدن تحت تأثیر مواد غذایی مختلف قرار می گیرد.برخی از خوراکی ها مانند انواع میوه ها و سبزی های تازه، حاوی حجم بالایی از ویتامین ها، املاح و آنتی اکسیدان ها هستند و مصرف روزانه آنها می تواند باعث تقویت سیستم دفاعی بدن و پیشگیری از ابتلا به بیماری های مختلف شود. از طرف دیگر، برخی از خوراکی ها و ترکیبات موجود در آنها، اختلال در سیستم ایمنی و افت عملکرد آن را به دنبال دارند.
مهم ترین خوراکی های سرکوب کننده سیستم دفاعی بدن، آنهایی هستند که روغن اشباع دارند. کره، خامه، سرشیر، روغن های جامد و هیدروژنه و غذاهای چرب و سرخ شده سردسته خوراکی های حاوی چربی اشباع هستند.به علاوه، ترکیبات به کاررفته در انواع اسنک های چرب و شور موجود در بازار هم می توانند افت عملکرد سیستم ایمنی بدن را در پی داشته باشند. این مواد که معمولا با نام افزودنی و نگهدارنده به اسنک ها و مواد غذایی آماده و نیمه آماده افزوده می شوند، تأثیر منفی بر سیستم دفاعی بدن می گذارند.
از این رو، بچه ها و حتی بزرگسالانی که عادت به مصرف محصولات اینچنینی دارند، بیشتر از دیگران بیمار می شوند و روند بهبود بیماری هم در آنها به کندی صورت می گیرد.به طور کلی، دریافت هر نوع ماده غذایی که بتواند باعث سرکوب لنفوسیت ها در بدن شود، نقصان سیستم ایمنی را هم در پی خواهد داشت.
با این حساب، به تمام خانواده ها توصیه می شود که برای کودکان خود خوراکی های سالمی مانند انواع میوه ها یا حتی یک لقمه نان و پنیرساده به عنوان خوراکی زنگ تفریحشان آماده کنند تا بچه ها مجبور به مصرف روزانه کیک و اسنک های آماده نباشند. ضمن اینکه خانواده ها باید با آموزش و فرهنگسازی، فرزندان خود را از خطرات و عوارض مصرف مداوم تنقلاتی با ارزش تغذیه ای پایین آشنا کنند تا آنها از همین دوران کودکی انتخاب سالم تری بین مواد غذایی داشته باشند.
گردآورنده: نرگس چهارنایی مفرد
منبع: سایت های پزشکی
انتهای پیام/