به گزارش “صبح رابر“؛ به نقل از مهر، استان کرمان یکی از مناطق امن برای حیاتوحش و بسیاری از حیوانات در معرض انقراض است که شامل یوزپلنگ، پلنگ، خرس سیاه، خرس یقه دار و کاراکال و گرگ میشود این حیوانات گوشتخوار ازجمله گونههای در معرض انقراض هستند و برخی از آنها در لیست قرمز حیاتوحش قرارگرفتهاند.
اما با فرارسیدن سرما و زمستان سخت در استان کرمان بسیاری از این جانداران از زیستگاههای خود خارج میشوند و برای پیدا کردن غذا، بهترین راه را نزدیک شدن به محیط زندگی انسانهای میبینند.
در مقابل این هجمه گسترده دامداران هیچ راهکاری برای دفاع ندارند جز اینکه با فیلمبرداری و عکسبرداری از صحنه حمله شاید بتوانند بخشی از ضرر خود را از محیط زیست دریافت کنند
در این میان دامداران بیشترین آسیب را از تداخل بین حیاتوحش و انسانها میبینند، و در مقابل این هجمه گسترده هیچ راهکاری ندارند جز اینکه با فیلمبرداری و عکسبرداری از صحنه حمله شاید بتوانند بخشی از ضرر خود را از محیط زیست دریافت کنند.
در سالهای اخیر و با خشکسالیهای متوالی و سردتر شدن بیش از پیش زمستانهای استان کرمان، موارد حضور حیوانات وحشی در محیطزیست انسانها بیشتر شده است، بطوریکه یکی از بیشترین موارد امداد سازمان آتشنشانی شهر کرمان نیز در ایام زمستان زنده گیری حیوانات وحشی است که به شهرپناه آوردهاند.
این مسئله در روستاها بهخصوص در مناطق بکر جنگلی و کوهستانی بسیار بدتر است، بارها در کرمان خبر حمله حیوانات وحشی ازجمله گرگها را به دامهای روستاییان و عشایر شنیدهایم این روند اما در سال جاری و بهخصوص در روستاهای شهرستان رابر افزایش چشمگیر یافته است و بهصورت مکرر گرگهای وحشی به دامهای عشایر و روستاییان منطقه حمله میکنند.
۵۰ مورد از حمله گرگها به روستاییان طی روزهای گذشته ثبت شد
گفته میشود تنها طی یک ماه گذشته بیش از ۵۰ مورد از حمله گرگهای به روستاهای این شهرستان ثبتشده است که نتیجه آن تلف شدن دهها رأس دام است.
این رویه در حالی همچنان ادامه دارد که گرگهای گرسنه بعد از دهها بار حمله به روستاها دامها را سهلالوصولترین شکار برای تغذیه زمستانی خود یافتهاند و حالا روستاییان از جان خود و کودکانشان بهخصوص در مزارع و روستاها هراس دارند.
این رویه در حالی همچنان ادامه دارد که گرگهای گرسنه بعد از دهها بار حمله به روستاها دامها را سهلالوصولترین شکار برای تغذیه زمستانی خود یافتهاند و حالا روستاییان از جان خود و کودکانشان بهخصوص در مزارع و روستاها هراس دارنددر آخرین مورد در روز گذشته ۱۱ قلاده گرگ به روستای صالحآباد حمله و ۲۴ رأس دام را تلف کردند.
محمد قربانی یکی از اهالی این روستا است که در گفتگو با مهر خواستار چارهاندیشی مسئولان در این مورد شد و افزود: نمیشود دست روی دست گذاشت و نظارهگر به باد رفتن زندگی روستاییان شد و کاری انجام نداد.
وی گفت: ما عملاً هیچ کار در مقابله با هجوم گرگها نمیتوانیم انجام دهیم چون محیطزیست اجازه درگیری با گرگها را نمیدهد.
این روستایی گفت: تمام دارایی روستاییان مزارع و دامهایشان است و اگر اینها را هم از دست بدهند چیزی برای زندگی نخواهند داشت.
جریمه شکار هر قلاده گرگ ۴ میلیون تومان است
وی ادامه داد: جریمه کشتن هر قلاده گرگ چهار میلیون تومان است و کسی جرات تله گذاری و یا شکار گرگهای گرسنه را ندارد درواقع اگر به چشم خود هم ببینیم دامهایمان دارند تلف میشوند هیچ کاری نمیتوانیم بکنیم بلکه به ما میگوید در این مواقع فیلمبرداری کنید تا بعد از مستند سازی، بتوانیم خسارت دامها را پرداخت کنیم و این اصلاً درست نیست.
این روستا نشین رابری افزود: وقتی گرگ به گله می زند تنها یک دام را تلف نمی کند بلکه خصلت گرگ این است که در هر حمله دهها راس دام را تلف می کند و اگر دامدار گرگ را شکار کند، باید هم شاهد تلف شدن دامهایش باشد و هم باید جریمه شکار گرگ را بدهد.
یکی دیگر از دامداران رابر در تماس با مهر افزود: میزان حضور گرگها آنقدر زیاد شده است که حتی میترسیم که کودکانمان را خارج از خانه بفرستیم.
زهرا شمسالدینی ادامه داد: کار ما در مزارع و باغهای بیرون از روستا است اما حضور گرگها آنقدر زیاد است که جرات نداریم، تنها به صحرا برویم.
وی افزود: گرگها امروز به تهدید بزرگی برای زندگی ما تبدیلشدهاند و حتی جان اهالی روستاها را هم تهدید میکنند، وقتی گرگها یکبار به روستا بیایند و هیچ عکسالعملی نبینند حتماً بار دیگر به روستاها و خانهها و محلهای نگهداری دامها هجوم خواهند برد.
هنوز زمستان شروع نشده و برف و یخبندان روی نداده است بااینوجود سروکله گرگها خیلی زودتر از سالهای گذشته پیداشده است و این نشان میدهد وضعیت در زمستان بدتر میشود
وی گفت: هنوز زمستان شروع نشده و برف و یخبندان روی نداده است بااینوجود سروکله گرگها خیلی زودتر از سالهای گذشته پیداشده است و این نشان میدهد وضعیت در زمستان بدتر میشود.
این روستانشین گفت: از مسئولان میخواهیم راهکاری جدی برای حل این مشکل پیدا کنند زیرا اگر گرگها را در هنگام حمله به روستا شکار کنیم باید جریمه پرداخت کنیم و اگر این کار را نکنیم تعداد گرگها و حمله آنها بیشتر میشود.
اما رئیس اداره حفاظت محیطزیست رابر در گفتگو با مهر با تائید هجوم گرگهای گرسنه به دامهای روستاییان میگوید: متأسفانه شکار برای گرگها در طبیعت کم شده است و میزان برخورد بین انسان و حیاتوحش برای به چنگ آوردن شکار بیشتر شده است.
اسحاق منظری توکلی ادامه داد: هجوم این گرگها موجب تلف شدن دامها و نگرانی ساکنان این روستاها شده است و آخرین موردحمله نیز در روستای صالحآباد رخداده است.
شکار گرگ ممنوع است
وی تصریح کرد: بااینوجود شکار گرگها ممنوع است و بهصورت جدی از روستاییان میخواهیم بههیچوجه اقدام به تله گذاری و شکار گرگها نکنند.
منظری توکلی ادامه داد: تأکید ما این است که هیچگونه برخوردی با حیاتوحش از سوی اهالی روستاها نباید انجام شود.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست رابر در خصوص راهکار روستاییان در مقابله با گرگهای مهاجم گفت: از روستاییان میخواهیم در صورت بروز این حوادث مراتب را به محیطزیست و یا پاسگاه محل زندگی اعلام کنند و اقدام به تهیه عکس و فیلم از صحنه حادثه بکنند و در این صورت پرونده به دادگاه ارجاع داده میشود و در صورت رأی دادگاه محیطزیست غرامت دامها را پرداخت میکند.
وی تخریب زیستگاهها و حضور انسانها در زیستگاههای حیوانات وحشی را دلیل عمده حضور آنها در روستاها و محل زندگی انسانها دانست.
روستاییان دامهای خود را بیمه کنند
یک کارشناس بیمه بانک کشاورزی در رابر نیز در گفتگو با مهر اظهار داشت: در صورت بیمه دامها در بانک کشاورزی درنهایت بیمه پس از تائید هجوم گرگها خسارت دامها را پرداخت میکند.
محمد سالاری افزود: در سالهای اخیر شاهد افزایش هجوم گرگها به روستاها و دامداریها هستیم به همین دلیل سالانه صدها رأس دام به این روش تلف میشوند.
وی گفت: راهکار اصلی روستاییان نگهداری از دامها در مکان مناسب و پیشگیری از بروز حوادث است و نباید مطابق قانون خودسرانه با گرگها برخورد کنند.
محمد زراعتی، فعال و دوستدار محیطزیست استان کرمان در گفتگو با مهر اظهار داشت: متأسفانه برخورد بین حیوانات وحشی و انسانها در استان کرمان هرسال در حال رشد بیشتر است و دلیل این امر نیز خشکسالی، کمبود شکار، سرمای شدید زمستان و درنهایت حضور مردم در محیطزیست حیوانات و روستانشینی و عشایر نشینی در این مناطق است.
وی افزود: طبق قانون شکار حیوانات گوشتخوار ممنوع است و بهترین راهحل برای جلوگیری از این تعارضات عدم حضور مردم در زیستگاهها است.
وی دخالتهای انسانی را مهمترین عامل در بروز این حوادث دانست و افزود: ما درگذشته نیز شاهد دو موردحمله خرس سیاه و خرس یقه دار در جنوب کرمان به روستاییان و زخمی شدن چند نفر و همچنین حمله حیوانات وحشی در شرق کرمان به دامها و حمله مکرر گرگها به دامها در اکثر شهرستانها بهخصوص رابر هستیم.
هماکنون شکار غیرمجاز بهشدت محیطزیست استان کرمان را تهدید میکند زیرا در برخی موارد دامداران اقدام به تله گذاری و رها کردن غذای آلوده در محیطزیست میکنند
زراعتی افزود: هماکنون شکار غیرمجاز بهشدت محیطزیست استان کرمان را تهدید میکند زیرا در برخی موارد دامداران اقدام به تله گذاری و رها کردن غذای آلوده در محیطزیست میکنند که همین امر چند سال قبل در راور منجر به کشته شدن چند یوز شد و نگرانی ما این است که روستاییان در رابر نیز همین اقدام را انجام دهند.
وی ادامه داد: هرسال در چنین ایامی در کنار تلهگذاری و دامگذاری شکارچیان غیرمجاز از حضور حیوانات در پاییندست ارتفاعات و نزدیک شدنشان به محیط زندگی انسانها استفاده میکنند و موج شکار غیرمجاز آغاز میشود.
هرچند نگرانیهایی در خصوص شکار غیرمجاز حیوانات در استان وجود دارد اما روستاییان رابری با تماس با خبرگزاری مهر نگرانی و وحشت خود را از امکان حمله گرگهای گرسنه به انسانها و خسارت بیشتر به دامهایشان، مطرح کردهاند و خواستار چارهاندیشی مسئولان برای رهایی از حمله گرگهای گرسنه هستند.