به گزارش “صبح رابر”؛ به نقل از زیتون، در شرایطی که در فصل چیدن لیمو ترش توسط باغداران قرار داریم، باز هم بازار آبگیری از لیمو، به عنوان یک کالای مهم و اساسی در آشپزخانه ها و سبد مصرفی خانواده ها داغ شده و شبهات همیشگی مجددا بر زبان ها افتاده است.
عده ای از کارشناسان و متخصصین این حوزه بر این باورند که تولید آبلیموهای خانگی به دلیل رعایت نکردن نکات مهم بهداشتی در هنگام آبگیری و همچنین برای نگهداری، مناسب نیستند. از طرفی شائبه های همیشگی در مورد چگونگی تولید آبلیموهای صنعتی و ترکیبات استفاده شده، این کالا را تحت الشعاع قرار داده است.
دغدغه همیشگی مصرف کنندگان
مخلوط کردن مواد غیر اصیل با کالاهای اصلی همواره دغدغه مصرفکنندگان بوده است. در بسیاری از کالاها همواره این شبهه وجود داشته که مواد اصلی با مواد مشابه که گاه با کالای اصلی همجنس بوده و گاه کاملا با آن مغایرت دارند، مخلوط میشوند. با این وجود در کالاهای روزمره مصرفی و بهویژه اقلام خوراکی، مخلوط کردن مواد با یکدیگر از دیرباز مورد توجه تولیدکنندگان و مورد اعتراض مصرفکنندگان بوده است.
داستان قدیمی مخلوط کردن آب با شیر برای افزایش حجم شیر و ثابت نگه داشتن قیمت تولید، موضوعی است که آشنای همه مصرفکنندگان این کالاست. آبلیموهای صنعتی هم یکی از همین کالاهایی می باشد که همواره پر حرف و حدیث بوده و هیچگاه هم به طور دقیق پاسخی قانع کننده از سوی مسئولین امر به این موضوع داده نشده است.
یک کالا در مزه و رنگ های محتلف
در اغلب فروشگاه ها و مغازه ها آبلیموهایی با برندها و قیمت های مختلف به فروش می رسد. بعضی از این محصولات مزه آب یا اسانس می دهد، برخی تلخ مزه است، تعدادی از آنها به قدری ترش و شور است که انگار فقط از ترکیب اسید و نمک تهیه شده است و در مقابل، تعدادی هم به رنگ و طعم آبلیمو شباهت دارد
آبلیمو یکی از محصولاتی است که احتمال تقلب در آن بسیار زیاد است. به دلیل سودده نبودن تولید آبلیمو وافزایش قیمت تولید آبلیموی خالص که در نهایت به کاهش مصرف منجر خواهد شد، برخی تولیدکنندگان از روش عجیب برای مخلوط کردن این محصول استفاده میکنند.
از آنجایی که کاه پس از مخلوط شدن با آب، مایعی همرنگ آبلیمو از خود تولید میکند، برخی تولیدکنندگان این روش را برای تولید مایعی شبیه آبلیمو استفاده میکنند و پس از مخلوط کردن کاه با مقداری آبلیمو، مایعی باحجم بالا و طعم آبلیمو تهیه میکنند. در این میان از برخی افزودنیهای دیگر که به ترش کردن محصول کمک میکند نیز استفاده میشود.
تولید ۱۰ تن آبلیمو با چهار لیتر اسید سولفور و گوگرد
بنا به ادعای «محمد میررضوی» دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران و عضو کانون انجمنهای صنفی مواد غذایی که سال قبل مطرح کرد، ۹۹ درصد آبلیموهای موجود در بازار کشور تقلبی هستند و متقلبان از این بازار سود هنگفتی به جیب میزنند. او در گفتوگو با ایسنا اعلام کرده که برای تشخیص این سود کلان کافی است که بدانید تنها با چهار لیتر اسید سولفور و گوگرد، میتوان بدون استفاده از لیمو ۱۰ تن آبلیموی تقلبی تهیه کرد.
حال اگر درصد یکی از مواد به کار رفته در آبلیمو همچون آب، اسید، اسانس لیمو یا نمک افزوده شده زیادتر از دیگر ترکیبات باشد آبلیموی تولیدی آن طعم را بیشتر نشان داده و این همان عاملی است که موجب تفاوت طعم در آبلیموها می شود.
این روش اگرچه قیمت نهایی محصول را کاهش میدهد، اما از کیفیت آن به شدت میکاهد. در حال حاضر برخی تولیدات موجود در بازار دچار این شبههاند و رنگ آبلیموی تولید این کارخانهها این شبهه را تقویت میکند.
برای نمونه در شرایطی که در بازار، قیمت لیمو ترش تازه حدود ۷ الی ۹ هزار تومان متغیر می باشد و برای تولید یک لیتر آبلیمو حداقل نیاز به دو کیلو لیمو ترش تازه است، آبلیموهای صنعتی یک لیتری با قیمت روی کالا بین ۵ الی ۹ هزار تومان در بازار موجود است.
قیمت نازل آبلیموهای صنعتی که بعضا حتی با نصف قیمت روی کالا هم در مغازه ها عرضه می شود، موجب شده تا عده زیادی از مردم به سمت مصرف این آبلیموها گرویده شوند.
در این بین هم عده ای سودجو با توجه به شائبه های مطرح شده اقدام به تولید آبلیموهایی با عنوان خانگی و در ظروف بدون برچسب و نام و نشان می کنند. آبلیموهایی که مشخص نیست با کدام شیوه و چگونه تولید شده اند. بی شک بی اعتماد سازی نسبت به آبلیموهای صنعتی در این سالها، موجب همه این اتفاقات است.
مضرات آبلیموهای صنعتی
محمدی، متخصص تغذیه در گفتوگو با خبرنگار زیتون با تأکید بر اینکه بر اساس آماری که رسانهها میدهند، اکثر آبلیموهای صنعتی موجود در بازار غیر طبیعی هستند که هر برند دارای کیفیت خاصی است، افزود: برای ترش شدن موادی مثل آبلیمو و لواشک می توان افزودنیهای شیمیایی مختلفی از جمله اسیدسیتریک اضافه کرد که این اسید به طور طبیعی و به میزان کم در انواع میوه ها و سبزی ها وجود دارد ولی از نوع صنعتی و سنتز شدهی این اسید برای تشدید طعم ترش استفاده می شود.
این متخصص تغذیه متذکر شد: تخریب سطح مینای دندان و پوسیدگی زودهنگام آن یکی از بزرگترین ضررهای اسیدسیتریک است و به همین علت است که نوشیدن آب بعد از خوردن لواشک توصیه میشود. ضرر دیگر آن که مصرف زیاده از حد یا طولانی مدت این مواد ترش با افزایش ترشح اسید معده، باعث سوزش و ترش کردن میشود و برای مبتلایان به زخم معده و اثنیعشر و کسانی که مستعد ریفلاکس هستند، مضر بوده و توصیه نمیشود.
او با اشاره به اینکه خواص آبلیموی طبیعی به هیچ وجه در این آبلیموها وجود ندارد، گفت: از بین بردن بوی بد دهان، کاربرد در لاغری، بهبود گلو درد، خاصیت آنتی اکسیدانی و تنظیم فشار خون از خواص و کاربردهای آبلیموترش طبیعی است که این خاصیتها به هیچ وجه در آبلیموهای صنعتی وجود ندارد.
مهر ماه سال ۹۳ بود که گزارشی مبنی بر تولید و توزیع آبلیموهای غیر مجاز با برند دست چین به سازمان تعزیرات حکومتی رسید.
قاضی این سازمان همراه با کارشناسان بهداشت به محل کارخانه مراجعه کرده و در بازرسی از این محل با مقادیر زیادی آبلیموی غیر مجاز که با مواد شیمایی تولید شده بود مواجهه شدند.
بعد از مراجعه به این شرکت در بررسی های انجام گرفته مشخص شد که ۵۵۰ تن آبلیمو غیر بهداشتی از سوی این کارخانه تولید شده که بخشی از آن در بازار عرضه و ۲۵۸ تن نیز آماده عرضه به بازار بود.
این موضوع سرآغازی بود تا با بررسی برندهای دیگر آبلیمو که در میان آنها نامهای معروفی نیز به چشم می خورد مشخص شود که مقادیر زیادی از آبلیموهایی که در بازار عرضه شده صرفا با مواد شیمیایی تهیه شده که برای سلامت انسان بسیار مضر هستند.
فاجعه بار ترین بخش ماجرا مربوط به جایی می شود که نهاد رسیدگی به این پرونده برای معدوم کردن این کالاهای تقلبی با مشکل مواجه شد. مطابق نامه سازمان حفاظت محیط زیست حتی معدوم کردن این محصولات نیز با آثار زیست محیطی شدید روبه روست و جالب است وقتی مضررات اینگونه محصولات حتی برای خاک نیز قابل تحمل نیستند به راحتی تولید و به مصرف انسانی می رسند!
هر چند با توجه به تمامی رسیدگی ها همچنان معمای آبلیموهای صنعتی به قوت خود باقیست و مشخص نیست چگونه در کارگاه و یا کارخانه هایی که سالالنه حتی یک کیلو هم لیموترش وارد محل نمی شود، آبلیموهای تازه با برچسب صدر در صد طبیعی به تولید و سپس فروش می رسد. موضوعی که رسیدگی و توجه بیش از اندازه مسئولین را می طلبد.
انتهای پیام/