این هفته مجلس شورای اسلامی به بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی رییس دولت “تدبیر و امید” برای کسب رای اعتماد می پردازد، وزیرانی که مسن ترین آنها ۶۸ وجوانترین آنها ۵۳ سال سن دارند.
به گزارش”صبح رابر”به نقل از شبکه اطلاع رسانی دانا؛ این هفته مجلس شورای اسلامی به بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی رییس دولت “تدبیر و امید” برای کسب رای اعتماد می پردازد، وزیرانی که مسن ترین آنها ۶۸ وجوانترین آنها ۵۳ سال سن دارند.
با این حال نظرها درباره اعضای دولت “فراجناحی” روحانی متفاوت است و از زمان ارائه لیست وزرای پیشنهادی تاکنون، اظهارنظرهای گوناگونی شنیده شده است.
به نظر می رسد رویکرد مجلس شورای اسلامی نسبت به وزرای پیشنهاد شده توسط رییس جمهور مثبت است، اما این رویکرد مثبت شامل حال همه وزیران پیشنهادی نمی شود و این که کدامیک از آنها از بهارستان راهی پاستور می شوند، این هفته مشخص خواهد شد.
مجلس برای رای اعتماد به وزیران پیشنهادی کابینه یازدهم روزهای دوشنبه، سه شنبه و چهارشنبه در دو نوبت صبح و عصر تشکیل جلسه خواهد داد، و در صورت نیاز پنجشنبه نیز این جلسه تشکیل می شود.
از انتقادهای وارد شده به وزیران پیشنهادی می توان با بالا بودن سن آنها، طرفداری برخی از فتنه ۸۸ و یا ابهاماتی در دوران مدیریت سابقشان اشاره کرد.
“رمضان شجاعی” سخنگوی فراکسیون رهروان ولایت می گوید که “توقع ما از آقای روحانی این بود که به جوانگرایی توجه بیشتری داشته باشد”.
این در حالی است که محمدرضا باهنر نایب رییس مجلس “تجربیات فراوان وزیران پیشنهادی در امور اجرایی کشور” را نقطه قوتی برای دولت یازدهم می داند و گفته این افراد علیرغم سن بالای خود برای تصدی پست وزارت مناسبند.
رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم پیشبینی کرده بیشتر وزرای پیشنهادی روحانی موفق خواهند شد رای اعتماد مجلس را به دست بیاورند.
علاءالدین بروجردی، کارنامه وزیران دفاع، کشور، امورخارجه و اطلاعات را “قابل قبول” می داند. غلامرضا مصباحی مقدم، رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس هم گفته که اکثر افراد کابینه پیشنهادی “افرادی شناخته شده هستند و به احتمال قوی رای می آورند.”
احمد شوهانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز گفته است: “کلیت کابینه مورد قبول است و وزرای پیشنهادی میانگین مورد نظر نمایندگان را دارا هستند؛ البته این بدین معنا نیست که انتقادی وجود نداشته باشد.”
به گفته شوهانی، “ممکن است نظر مخالفان کابینه پیشنهادی با برگزاری جلسات و توضیحات وزرا تغییر کند. به طور مثال ما دیروز جلسه ای با آقای ظریف در کمیسیون امنیت ملی داشتیم. چند نماینده خارج از کمیسیون آمدند و از آقای ظریف سوال کردند که آیا درست است شما گرین کارت دارید و خانواده شما مقیم انگلستان هستند؟ آقای ظریف هم پاسخ منفی دادند. لذا با برگزاری چنین جلساتی سوءتفاهم ها برطرف خواهد شد.”
برخی از وزرای پیشنهادی چهرههایی هستند که در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸؛ در ستادهای انتخاباتی سران فتنه حتی به عنوان مشاور فعال بودند.
درهمین رابطه فراکسیون اصولگرایان در بیانیهای که در رابطه با وزرای پیشنهادی منتشر کرد تاکید کرد رییس جمهور نباید از “حامیان فتنه” در کابینه خود استفاده کند.
غلامعلی حدادعادل، رییس این فراکسیون می گوید که “ترکیب کابینه روحانی با استقبال نمایندگان مجلس مواجه شده و نمایندگان هم در حال حاضر مشغول بررسی سوابق و توانایی های وزرای پیشنهادی هستند و امیدواریم دولت بتواند کار خود را آغاز کند.”
وی در این زمینه به خبرگزاری مهر گفت: “در بیانیه فراکسیون اصولگرایان اسم آقایان کروبی و موسوی و ستاد انتخاباتی شان آورده نشده است بلکه به فتنه اشاره کردیم و ملاک ما فعال نبودن در فتنه است و بر شرط خود نیز استوار هستیم.”
حدادعادل همچنین گفته “این فراکسیون سعی میکند به روحانی برای تحقق شعارهایش مبنی بر اعتدال کمک کند تا به سرنوشت جامعه مدنی و اصلاحات مبتلا نشود.”
اسماعیل کوثری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در ارزیابی وزرای پیشنهادی، کابینه پیشنهادی را متشکل از افراد باتجربه دانست که سن بالایی دراند و به همین خاطر تحرک مناسب برای کار اجرایی ندارند.
وی احتمال داد که ۲۵ درصد وزیران پیشنهادی نتوانند رای اعتماد نمایندگان را به خود جلب کنند.
در همین رابطه “نصرالله پژمانفر” نماینده مردم مشهد درمجلس شورای اسلامی نیز معتقد است در کابینه پیشنهای رییس جمهور افرادی وجود دارند که مجلس نظر مثبتی به آنها ندارد و گفته که به کسانی که در فتنه ۸۸ دخالت داشتند و یا اینکه موضع گیری صریح کردند، مجلس با آنها و عملکردشان موافق نیست و به این افراد رای نمی دهد.
ژمانفر با اشاره به اینکه ۲۰ درصد از وزرای پیشنهادی دولت رای اعتماد کسب نمی کنند، توامندی وزیران انتخابی رااز شرط های اساسی انتخاب وزیران دانسته و گفته است: باتوجه به شرایط اقتصادی وشرایط فعلی کشور،توانمندی وزیران انتخابی ازشرط های اساسی است که باید موردنظرقرارگیرد و اینکه آیا این افراد می توانند ادامه دهنده راه مدیران سابق باشند؟ “
موسی الرضا ثروتی از دیگر نمایندگان مجلس شورای اسامی نیز با اشاره به اینکه اکثر وزرای پیشنهادی افراد متعادل، باتجربه، متخصص و دلسوز نظام هستند، گفت: آقای زنگنه به دلیل انعقاد قرارداد کرسنت بیشترین مخالف را دارد. برای برخی از وزرا بحث هایی درباره حضور در فتنه مطرح است. همچنین سوالات متعددی درباره توانمندی فیزیکی و سن بالای برخی وزرا همچون آقای نعمت زاده وجود دارد. سوالاتی درباره وزیر علوم، کار و نیرو نیز وجود دارد.”
مهدی موسی نژاد عضو کمیسیون انرژی مجلس نیز گفته که با توجه به تعلق جریان فکری برخی افراد به بخشی از جریان فتنه، این افراد را مناسب برای تصدی برخی وزارتخانه های مهم و اساسی ندانست.
منصور حقیقت پور نایب رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز با تاکید بر این نکته که فتنهگران و انحرافیون هیچ جایگاهی در دولت یازدهم نخواهند داشت گفت: ما با حفظ اصول و استقلال مجلس تمام اعضای کابینه را از فیلتر تخصصگرایی و نگاه کارشناسی عبور داده سپس با پالایش واقعی رای اعتماد را به وزرا خواهیم داد.
وی بعید دانست تمامی وزیران پیشنهادی رای اعتماد کامل را از مجلس بگیرند.
در همین حال روزنامه کیهان در یادداشتی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواست تا به کسانی که در فتنه ۸۸ نقش داشتند رای اعتماد ندهند. کیهان همچنین نوشت که برخی از وزرا از سوی “فتنه گران” به رییس جمهور تحمیل شده و از نمایندگان درخواست کرد که به این افراد رأی اعتماد ندهند.
با این اوصاف حتی اگر نظر برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی پس از بررسی چهره های بحث برانگیز پیشنهاد شده از سوی روحانی تغییر کند، اما برخی وزیران پیشنهادی مخالفانی دارند که به نظر می رسد به سادگی نظراتشان تغییر نخواهد کرد.
رایزنی های مجلس و دولت از زمان ارائه اسامی وزیران پیشنهادی توسط رییس جمهور در مراسم تحلیف، تاکنون ادامه داشته و این هفته رییس جمهور به همراه وزیران پیشنهادیش به بهارستان می رود تا مجلس را برای رای اعتماد به دولتی که آن را “فراجناحی و ملی” نامیده که “وامدار هیچ حزب و گروهی نیست”، مجاب نماید.
مصطفی برزی