عزاداری محرم در رابر سابقهای طولانی دارد و همه ساله بر شکوه و جلال آن افزوده شده است.چند روز قبل از آغاز ماه محرم مساجد و هئیت های عزاداری برای مراسم ماه محرم آماده شده و چادرها و خیمهها برای اجرای روضهخوانی و تعزیه برپا میشد.
به گزارش”صبح رابر” شب و روز اول محرم به عنوان اول سال قمری دارای نماز و آداب خاصی است که در کتاب مفاتیح الجنان بیان شده است.محرم، ماه حزن و اندوه و عزاداری شیعیان در قتل حسین بن علی است.
امام رضا (ع) در خصوص این ماه فرمود: در جاهلیت، حرمت این ماه نگاه داشته می شد و در آن نمی جنگیدند ولی در این ماه، خونهای ما را ریختند و حرمت ما را شکستند و فرزندان و زنان ما را اسیر کردند و خیمه ها را آتش زدند و غارت کردند و حرمت پیامبر را درباره ذریه اش رعایت نکردند. ….
عزاداری محرم در رابر سابقهای طولانی دارد و همه ساله بر شکوه و جلال آن افزوده شده است.چند روز قبل از آغاز ماه محرم مساجد و هئیت های عزاداری برای مراسم ماه محرم آماده شده و چادرها و خیمهها برای اجرای روضهخوانی و تعزیه برپا میشد. نصب پرچم ها ی امام حسین (ع)وپارچه های مشکی ونصب پارچه نوشته هایی از سخنان امام حسین (ع) در سطح شهر ومساجدو ادارات و نهادا و منازل و مغازه ها , به استقبال ماه محرم می روند . به حرکت دسته های سینه زنی و زنجیرزنی در شهرو روستا برای برپایی مراسم عزاداری در ایام ماه محرم بخصوص از اول محرم تا شب عاشورا آماده می کنند.تا یک بار دیگر قیام امام حسین و حماسه عاشورایی را در اذهان مردم زنده کنند و در عزای این سرور و سالار شهیدان ابا عبدالله الحسن و اهل بیت (ع) ، عزّت بر ذلّت ،پیروزی حق از باطل، آزادگی بر بندگی، ظلم ستیزی بر ستم پذیری و شهادتِ ، در ماه سوگواری سید و سالار شهیدان، مردم شهرستان رابر در عزای سالار شهیدان به سوگ مینشینند.
همزمان با مراسمات عزاداری اباعبدالله الحسین سالار شهیدان در شهرستان رابر هم مثل سایر جای جای نقاط کشور اسلامی برپاست و این روزها مساجد و حسینیه ها میزبان عزاداری حسینی می شوند .
کلیه تکایا مساجد و حسینیه ها از چند روز پیش از ماه محرم سیاه پوش میشوند و از روز اول ماه محرم مراسم عزاداری آغاز میشود مردم در دسته و هیاتهای زنجیر زنی و سینه زنی به مساجد و تکایا میروند و کسانی که نذر دارند نذورات خود را بین مردم پخش میکنند.
سیاه پوشی در محرم
با پوشیدن لباس سیاه ونصب پرچم، یا ابا عبد الله الحسین وپرچم یا ابوالفضل العباس (ع)، نصب پارچه نوشته هایی از سخنان امام حسین (ع) بر سردر مساجد، حسینیه ها، تکایا،منازل، ادارات و نهادها یکبار دیگر حماسه عاشورا را در اذهان مردم یادآور می شوند واز اول محرم، محافل و مجالسی را سیاهپوش کرده، به یاد آن امام شهید به عزاداری می پردازند..
ادای احترام به ماه محرم
در این ماه مردها از اصلاح کردن و پوشیدن لباس نو اجتناب میکنند و خانمها نیز از آرایش خودداری کرده و استفاده از زیورآلات را کنار میگذارند.
در بین مردم رسم است که کسی در این ماه نمیخندند و چنانچه کسی با صدای بلند بخندد به وی تذکر داده میشود که در ماه محرم از چنین خندههایی پرهیز کند. فروشگاههای فیلم و موسیقی و آهنگ های مربوط به نوحه خوانی مربوط به ماه محرم و نیز از پخش آهنگ شادخودداری میکنند و با ادای احترام به ماه محرم مسائل مربوط به این ماه را رعایت میکنندو جرم و جنایات و گناه در این ماه کمتر میشود و مردم به خدا نزدیک تر می شوند
مجالس در ماه محرم
مجالس سخنرانی، روضهخوانی، سینهزنی، زنجیرزنی، تعزیه خوانی از جمله مراسم ایام محرم درشهرستان است.
شیعیان در بزرگداشت شهدای کربلا،
هر روز از دهه اول ماه محرم را مختص به یکی از بزرگان این نهضت جاویدان می دانند.
روز اول محرم : مسلم ابن عقیل علیه السلام
روز دوم محرم : ورود کاروان به کربلا ( ورودیه )
روز سوم محرم : حضرت رقیه علیها السلام
روز چهارم محرم : حضرت حر و اصحاب علیهم السلام – طفلان زینب علیهما السلام
روز پنجم محرم : اصحاب و عبدالله ابن الحسن علیهم السلام
روز ششم محرم : حضرت قاسم ابن الحسن علیه السلام
روز هفتم محرم : روضه عطش و علی اصغر علیه السلام
روز هشتم محرم : حضرت علی اکبر علیه السلام
روز نهم محرم : روز تاسوعا – حضرت ابوالفضل العباس علیه السلام
روز دهم محرم : روز عاشورا – حضرت ابا عبدالله الحسین علیه السلام – حضرت زینب علیها السلام و شام غریبان
همچنین ۱۰ روز اول ماه محرم در رابر هر یک به نام خاصی نامگذاری شده و نوحهخوانان و تعزیه خوانی هرروز بخشی از مصائب امام حسین (ع) را برای سوگواران بیان میکنند.
به جز روضه و عزاداری در مساجد، تکیه و حسینیه ها، سینه زدن نیز جزو دسته هایی برای نمایش بود که معروف ترین آن شامل دسته قلعه ، دسته موردویی، دسته مسجد صاحب الزمان ، دسته مسجد ابوالفضل ، دسته مسجدالرضا ودسته کشکوئیه ، دسته باغ خواجه حسنو دسته مسجد دیوران بود.و تغزیه خوانی در حسینیه زرین کلاه ،روستای جواران ، روستای ننیز ، روستای کهنووگرینوئیه که نمایشگر یک صحنه کامل از وقایع کربلا بوداز اول محرم تا روز عاشورا به اوج خود می رسید و تمام ماجرا از حرکت امام حسین از مدینه تا کربلا نشان داده می شد.
مراسم علم گردانی
مراسم علم گردانی از مراسمات سنتی در شهرستان رابر بوده و از قدیم الایام دراین شهرستان مرسوم بوده است. بر افراشتن علم حضرت عباس (ع) یکی دیگر از مراسم اعتقادی مردم رابر در آغاز ماه محرم است.
تزئین علم حضرت عباس (ع)، جوانان عضو هیئتهای سینه زنی با گرداندن علم حضرت عباس (ع) در محدوده محله هئیت های خود برای جمع آوری نذرهای مردم در روز هفتم محرم تا قبل از تاسوا ی حسینی در ب خانه ها و مغازه ها می گردانند و مردم با بوسیدن علم حضرت عباس نذورات خود را به جلودار آن دسته می دهند و اگر علم های به هم بخورند باید یک نذری بدهندتا اتفاق بدی نیفتد.
روز تاسوعای حسینی
مراسم تاسوعا و عاشورا همه ساله با تجمع خیل عظیمی از عزاداران حسینی درمرکز شهرودرروستاها برگزار می گردد هیئت شیفتگان حسین بن علی در روستا ها با تعزیه خوانی و سینه زنی و زنجیرزنی و نوحه خوانی به عزاداری می پردازند و در شهر عصر روز تاسوعا با خیل عظیمی از عزاداران حسینی در هیئت ها برنامه های که آن هیئت تدارک دیده اند از جمله زیارت قبور مطهر شهدای گمنام همراه با دسته های سینه زنی، زنجیر زنی و نوحه خوانی و در شب عاشورا در مساجد و حسینیه ها با روضه خوانی ،سینه زنی و زنجیر زنی و نوحه خوانی در عزای شهدای کربلا ماتم و گریه می کنند
اگر نذر قربانی داشته باشند قربانی میکنند در روز نهم و دهم محرم صورت می گیرد و آبگوشت امام حسینی درروز عاشورا که مراسم تعزیه خوانی را اجرا می کنند بعد از کشیدن تیغ و به آتش کشیدن خیمه ها و کتک زدن طفلان مسلم ، در پایان مراسم تعزیه خوانی به عزاداران حسینی ناهارآبگوشت می دهند
روز عاشورای حسینی
عزاداریهای ماه محرم هر ساله با شورو شکوه خاصی و با حضور گسترده مسلمانان شیعیان حسینی در خیابانهای این شهرستان در ایام محرم در روز عاشورا همه هئیت ها از محل برگزاری هیئت های خود تا مصلی امام خمینی (ره) با سینه زنی و زنجیر زنی و نوحه خوانی به عزاداری ابا عبدالحسین (ع) که مملو از جمعیت میشود. همه هئیت ها در مصلی امام خمینی (ره ) جمع شدند و یک هیئت می شوند و یکی از هیئت ها ماکت شیر ،یه نفر در لباس شیر بربالای دستان عزاداری حسینی شیر باریختن خاک بر سر خود همراه با عزاداران سالار شهیدان گریه می کند همه عزاداران حسینی نماز ظهر عاشورا را با جماعت و در سر وقت می خوانند .در شب دهم عاشورا، که شام غربیان است علم را میگرداند و همه مردم پابرهنه و شمع به دست همراه علم تا نیمی از شب به سینه زنی و عزاداری میپردازند.و در روستاها یی که شبیه خونی می کنند شبیه بی بی شهربانو ، حماسه عاشورا را زنده به نمایش می گذارند و به عزاداری می نشینند .