کرمان شهر عجیبی است؛ وسط بیابان، بر بلندای کوههای شرقی ایرانشهری سبز رخ نمایان کرده است. کرمان سومین شهر بلند ایران است که البته با دو شهر اول، یعنی بیجار و شهرکرد، خیلی متفاوت است. آبوهوایش خشک و گرم است، البته بیشتر روزهای سال، باد خنکی در شهر میوزد و تا نیمهی تابستان، هوا چندان گرم نیست که مجبور باشیم کرمان را از مقصد سفرها حذف کنیم.
به گزارش ” صبح رابر “، کرمان شهری کهن است که ترمه، زیره، مس و شیرینیهای رنگ به رنگ، طعم جدانشدنی این شهر زیباست که در دامنهی کویر آرام و با اصالت نشسته است.
کرمان شهر عجیبی است؛ وسط بیابان، بر بلندای کوههای شرقی ایرانشهری سبز رخ نمایان کرده است. کرمان سومین شهر بلند ایران است که البته با دو شهر اول، یعنی بیجار و شهرکرد، خیلی متفاوت است. آبوهوایش خشک و گرم است، البته بیشتر روزهای سال، باد خنکی در شهر میوزد و تا نیمهی تابستان، هوا چندان گرم نیست که مجبور باشیم کرمان را از مقصد سفرها حذف کنیم.
کرمان جاذبههای تاریخی زیادی دارد که میتواند برای سفر چهار – پنج روزه مناسب باشد؛ از جذابیتهای خارج از شهر مانند باغ شازده و آرامگاه شاهنعمتالله ولی در ماهان گرفته تا جذابیتهای داخل کرمان مانند مسجدجامع ملک، مسجدجامع مظفری و آتشکدهی زتشتیان، هر کدام زیبایی خاص خود را دارند؛ اما جذابیت منحصربهفرد کرمان، بازار زیبای این شهر است که در دورهی صفویه ساخته شده و در واقع، بخشی از مجموعهی گنجعلیخان است که شامل بازار، حمام، میدان، کاروانسرا، آبانبار، مسجد و ضرابخانه است.
بازار کرمان، بهدلیل ساختار گنبدیشکلاش، هوایی مطبوع و خنک دارد و آنقدر بخشهای متنوعی دارد که میتوان یک روز کامل را در این بازار سر کرد.
بازار کرمان دو وروی دارد؛ یکی از خیابان مشتاق و دیگری از میدان ارگ. در واقع، راستهی بازار کرمان بلندترین راستهی بازار در ایران است. اگر از میدان ارگ وارد شوید، با میدان مربعیشکلی با آبنما و فضای سبز مواجه میشوید که دورتادور آن، حجرههایی است که بیشتر، وسایل الکترونیکی میفروشند.
بازار از میدان ارگ، یک ورودی با سردر کاشیکاریشده دارد که در گذشته، بیشتر محل فروش لباسها و پارچههای محلی بود؛ ولی امروز همه نوع کالایی در این بازار به فروش میرسد، از کفش و لباس گرفته تا گوشی موبایل و وسایل الکترونیکی.
بعد از عبور از یک راسته، به میدانکی کوچک میرسید که سقفی گنبدیشکل دارد. از اینجا به بعد، بازار چهار مسیر جداگانه مییابد. از سمت راست میدان که بیشتر، راستهی پارچهفروشهاست، میتوان به سمت حمام وکیل رفت. بعد از گذشتن از مغازههای بزرگ و کوچک با پارچههای رنگی که بیشترشان از پاکستان وارد شدهاند، از کوچهای باریک به بخش زنانهی حمام وکیل میرسید که حمام کوچکی است و حالا موزهی مردمشناسی شده و مجسمههایی مومی با لباسهای عروس متعلق به شهرهای مختلف استان کرمان در این موزه بهنمایش درآمدهاند.
از دیگر ظرفیتهای گردشگری این بازار بزرگ، کاروانسرای هندوها، کاروانسرای وکیل، ضرابخانه، آبانبار، حمام وکیل و مسجد است که در میان آنها، ضرابخانه به موزهی سکه تبدیل شده و بخش مردانهی حمام وکیل هم موزهی اصناف مختلف بازار است؛ اما آبانبار و کاروانسرای وکیل مدتهاست که به بهانهی مرمت بستهاند، حجرههای کاروانسرای هندوها هم بسته است و کاروانسرا، حیاطی خالی دارد که دیوارها و درهای قدیمیاش روبه خرابی است.
بازار کرمان، با وجود اینکه رسیدگی چندانی ندیده و مرمت جدی در آن نشده، اما خیلی سرزنده و شاداب است، مغازههای خشکبارفروشی و ادویهی این بازار کمنظیر است. ادویههای ترکیبی و منحصربهفردی در بازار دیده میشود که عطرشان مستکننده است.
یکی از مهمترین جذابیتهای این مجموعه، بازار مسگران است. در گذشته، موسیقی مخصوص این بازار که ضربهی چکش بر مس بوده، جانی به این بازار میداد، اما مشخص نیست که چرا بخش تولید ظروف مسی از بازار جدا شده و به خارج از شهر انتقال یافته است. در حالی که بسیاری از مردم فقط برای شنیدن این آوا به بازار کرمان میآمدند.
البته هنوز هم این راسته از بازار، با طاقیهای بلندش در امتداد میدانی مربعشکل که شبیه میدان امام اصفهان است، خالی از لطف نیست. حجرههای این میدان اصالت خاصی دارند و میتوان در آنها ظروف و تزیینات مسی و پتههای رنگارنگ خرید و سوغاتی برد. البته کرمان سوغاتیهای دیگری هم دارد، ترمه، پارچههای رنگی، شرینیهایی مانند کلمپه، قطاب، کماج، قوتو، خشکبار، زیره و ادویه، دیگر سوغاتیهای این شهر بزرگ است. در بازار میتوان به سفرهخانههای سنتی هم رفت و طعم «بزقرمه» را چشید.
سالها پیش، گردشگران ایرانی و خارجی زیادی برای دیدن کرمان و همچنین ارگ بم، به این شهر میآمدند که پس از اتفاقهایی مانند زلزلهی بم و برخی مسائل امنیتی، کرمان از فهرست بسیاری از تورهای خارجی حذف شد. هرچند هنوز هم میتوان با کمی رسیدگی به این شهر زیبا و کهن، زمینه را برای رونق گردشگری در این شهر فراهم کرد.
منبع: ایسنا