پایگاه اطلاع رسانی صبح رابر

8:05:53 - پنجشنبه 28 اسفند 1393
داغ کن - کلوب دات کام Balatarin اشتراک گذاری در فیس بوک تویت کردن این مطلب
پنج شنبه آخرسال متفاوت تر از روزهای دیگر
به گزارش ” صبح رابر”یکی از سنت های دیرینه مردم رابر مثل هر ایرانی پیش از نوروز یاد کردن از درگذشتگان است.در آخرین روزهای سال، بیشتر در آخرین هفته و مهمتر از همه، آخرین پنجشنبه سال، به دیدار اموات می روند. رسم هرساله مردم برای زیارت اهل قبور در پنج شنبه آخر سال وقتی که […]

به گزارش ” صبح رابر”یکی از سنت های دیرینه مردم رابر مثل هر ایرانی پیش از نوروز یاد کردن از درگذشتگان است.در آخرین روزهای سال، بیشتر در آخرین هفته و مهمتر از همه، آخرین پنجشنبه سال، به دیدار اموات می روند.

رسم هرساله مردم برای زیارت اهل قبور در پنج شنبه آخر سال وقتی که بوی سبزه و گل، بوی نم باران، بوی اسکناس های تا نخورده، بوی لباس های نو و بوی بهار را می شود،یاد اهل قبور می افتیم، کسانیکه بخشی از خاطرات ما همیشه متعلق به آنهاست.

آدرس همیشگی همه همین جاست؛ خیلی ها که سال‌ها و ماه‌هاست به خواب ابدی فرو رفته‌اند، ولی شاید برای بعضی‌ها تنها چند روزی است که آدرس شان شده بهشت زهرا، جای بزرگی نیست، اما خیلی از بزرگان را در خود جای داده است.

آخرین پنجشنبه سال ، بهانه‌ای می‌شود تا زودتر از دیدار آشنایان و دوستان نزدیک، به دیدار و زیارت اموات رویم . هرچند در هر لحظه به یاد مرگ بودن شیوه امامان و پیامبران است ولی باز هم جای شکرش باقی است که مردم شهرستان رابر پنج شنبه آخر سال برای شادی روح درگذشتگان شان با خواندن قرآن و طبخ غذایی (غالبا حلوا) می پردازند که با این کار بوی غذا در فضای خانه پراکنده می شود و آن را در میان همسایه‌ها خیرات می کنند.

درست است رفتگان از میان ما رفته اند ولی آنچه که مشخص است ما به گذشتگان خواهیم رسیدبیایید همان گونه رفتار کنیم که دوست داریم پس از مرگ فرزندانمان با ما رفتار کنند.نمی دانم این رسم ایرانی، چه ارتباطی با کلام آن بزرگوار دارد که گفت وقتی بهار را دیدید، از روز نشر، بیش یاد کنید. هر چه که هست، روز حشر که سر می رسد و خانه انسان، خاک بیابان می شود، همین چیزهاست لابد که برای دیگران مهمتر می شود. همین رسوم که زمانی اصل بود .

کیفیّت‌ زیارت‌ اهل‌ قبور

زیارت‌ اهل‌ قبور بسیار فائده‌ دارد، بالاخصّ زیارت‌ قبور علماء و شهداء و مقرّبان‌ درگاه‌ خدا.زیارت‌ قبور ائمّه‌ علیهم‌ السّلام‌ حکم‌ دخول‌ در آب‌ کرّ دارد که‌ زائر را پاک‌ و از هر آلودگی‌ منزّه‌ می‌سازد.

حضرت امام صادق (ع)می فرمایند : مردگان خود را زیارت کنید؛ زیرا آنها از زیارت شما خشنود مى شوند، و شما هم حاجت هاى خود را هنگام زیارت قبور پدر و مادر از خدا بخواهید؛ زیرا خداوند بواسطه دعائى که بر مزار آنها مى کنید حاجات شما را برآورده مى کند.

در روایات آمده وقتى مؤمنان به زیارت اهل قبور مى‏روند، آن‏ها علم به حضورشان پیدا مى‏کنند و از حضور مؤمنان بر سر قبور خود خوشحال مى‏شوند و با آن‏ها اُنس مى‏گیرند و وقتى که مؤمنان از روى قبر آن‏ها دور مى‏شوند، دچار وحشت مى‏شوند.

خواندن دعا و قرآن و طلب آمرزش براى اموات و زیارت قبور آنان موجب آرامش اهل قبور و بالا رفتن درجه آن‏ها مى‏شود. در حدیث دیگرى از امام صادق(ع) سؤال شد: زمانى که شخص بر قبر پدرش و قبر افراد دیگر اعم از این که نزدیک قبر پدرش باشند یا قبورى که دورتر هستند، حضور پیدا کند، آیإ؛ح‏ح نفعى براى اهل قبور دارد؟ امام(ع) فرمود: بله، حضور براى اهل قبور نفع دارد. همان طورى که براى شما هدیه‏اى آورند، شاد و خوشحال مى‏شوید، آن‏ها هم از حضور شما خوشحال مى‏شوند.

از حضرت على(ع) وارد شده، حضرت فرمود که: از حضرت رسول(ص) شنیدم که فرمود: شخصى که به زیارت اهل قبور مى‏رود، پنجاه سال گناهش آمرزیده مى‏شود. سؤال کردند: اگر شخص گناهى نداشته باشد چه میشود؟ حضرت(ص) فرمود: گناهان پدر و مادر و برادران و عموم مسلمانان آمرزیده مى‏شود.

از محمّد ابن‌ مسلم‌ وارد شده‌ است‌ که‌ می گوید: به‌ حضرت‌ صادق‌ علیه‌ السّلام‌ عرض‌ کردم‌: آیا ما مردگان‌ را زیارت‌ بنمائیم‌؟حضرت‌ فرمود: آری‌. عرض‌ کردم‌: آیا آنها از رفتن‌ ما به‌ قبرهایشان‌ مطّلع‌ می شوند؟ فرمود: سوگند بخدا آری‌، از آمدن‌ شما بر سر قبرهایشان‌ خبردار می شوند و خوشحال‌ می گردند و با شما انس‌ می گیرند.عرض‌ کردم‌: در وقتی‌ که‌ ما به‌ سر قبورشان‌ رفتیم‌ چه‌ بگوئیم‌؟حضرت‌ فرمود: بگو: “اللَهُمَّ جَافِ الاْرْضَ عَنْ جُنُوبِهِمْ، وَ صَاعِدْ إلَیْکَ أَرْوَاحَهُمْ، وَ لَقِّهِمْ مِنْکَ رِضْوَانًا، وَ أَسْکِنْ إلَیْهِمْ مِنْ رَحْمَتِکَ مَا تَصِلُ بِهِ وَحْدَتَهُمْ وَ تُۆْنِسُ وَحْشَتَهُمْ ؛ إنَّکَ عَلَی‌ کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ.”

بار پروردگارا! زمین‌ را از اطراف‌ پهلوهای‌ آنان‌ بگستران‌، و ارواح‌ آنانرا بسوی‌ خود بالا بر، و مقام‌ رضوان‌ و خشنودی‌ خود را بدانها برسان‌، و از رحمت‌ خود رحمتی‌ را در آستانه آنها فرود آور که‌ با آن‌ تنهائیشان‌ تبدیل‌ به‌ جمعیّت‌ گردد و وحشت‌ آنها تبدیل‌ به‌ انس‌ شود ؛ بدرستیکه‌ تو بر هر کاری‌ توانائی‌/

و چون‌ در بین‌ قبرها هستی‌ یازده‌ مرتبه‌ سوره قُلْ هُوَ اللَهُ أَحَدٌ را قرائت‌ کن‌ و ثوابش‌ را به‌ روح‌ آنان‌ هدیّه‌ کن‌، روایت‌ شده‌ است‌ که‌: کسی‌ که‌ این‌ عمل‌ را بجای‌ آورد خداوند به‌ عدد مردگان‌ به‌ او ثواب‌ و پاداش‌ دهد.

رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمودند: «زُرِ القُبُورَ تُذَکّرُ بِهَا الآخرِهَ»( نهج الفصاحه،ص۵۱۰) ؛ به قبرستان زیارت اهل قبور بروید تا یاد آخرت در شما زنده شود.

و در جمله دیگر فرمودند: « زُورُوا قُبُورَ مَوْتَاکُمْ‏ وَ سَلِّمُوا عَلَیْهِمْ فَإِنَّ لَکُمْ فِیهِمْ عِبْرَهً.»( بحار الانوار،ج۷۹،ص۶۴)؛  به زیارت مردگان بروید و بر آنان درود و سلام بفرستید، زیرا این کار درس عبرتى براى شما می شود.

پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله فرمود: «مَنْ‏ زَارَ قَبْرَ أَبَوَیْهِ‏ أَوْ أَحَدِهِمَا فِی کُلِّ جُمُعَهٍ غُفِرَ لَهُ وَ کُتِبَ بَرّا » (همان،ج۸۶،ص۳۵۹) ؛ کسى که در هر جمعه به زیارت قبر پدر و مادرش یا یکى از آنان برود، هم گناهش بخشیده می شود و هم نزد خداوند فرزند نیکوکار به حساب می آید.

همچنین آمده است: دعا نزد قبر والدین مستجاب است.پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله فرمودند: هر کس قبر مرا زیارت کند، در قیامت، شفاعت از او بر من واجب مى‏شود.حضرت زهرا علیها السلام هفته‏اى یکبار به زیارت قبر حمزه و سایر شهدا می ‏رفت و براى آنها استغفار و طلب رحمت می کرد.

در «مستدرک‌ الوسائل‌» نقل شده است که‌: چون‌ قصد زیارت‌ قبور مۆمنان‌ را داری‌ سزاوار است‌ که‌ در روز پنجشنبه‌ باشد ؛ و اگر نه‌ در هر وقتی‌ که‌ بخواهی‌ مطلوب‌ و مرغوب‌ است‌.و طریق‌ زیارت‌ این‌ است‌ که‌ رو به‌ قبله‌ بنمائی‌ و دست‌ خود را بر قبر گذاری‌ و بگوئی‌:

” اللَهُمَّ ارْحَمْ غُرْبَتَهُ، وَصِلْ وَحْدَتَهُ، وَ ءَانِسْ وَحْشَتَهُ، وَ ءَامِنْ رَوْعَتَهُ، وَأَسْکِنْ إلَیْهِ مِنْ رَحْمَتِکَ رَحْمَهً یَسْتَغْنِی‌ بِهَا عَنْ رَحْمَهِ مَنْ سِوَاکَ، وَ أَلْحِقْهُ بِمَنْ کَانَ یَتَوَلاَّهُ .”( مستدرک الوسائل،ج۱۰،ص۳۸۳(

«بار پروردگارا! بر غربت‌ او ترحّم‌ نما، و تنهائی‌ او را به‌ مقام‌ جمع‌ خودت‌ ارتباط‌ بده‌، و موجبات‌ انس‌ را بر وحشت‌ او قرار بده‌، و ترس‌ او را تبدیل‌ به‌ ایمنی‌ بگردان‌، و از رحمت‌ خود برای‌ او رحمتی‌ فرست‌ که‌ از رحمت‌ غیر تو بی‌نیاز گردد، و او را به‌ کسی‌ که‌ او را دوست‌ دارد و در تحت‌ ولایت‌ اوست‌ ملحق‌ گردان

احمد بن محمّد می ‏گوید: من و ابراهیم بن هاشم در یکى از گورستانها بودیم.ابراهیم کنار قبر رو به قبله نشست و دست بر روى قبر گذاشت و هفت بار سوره «انّا انزلناه» را قرائت کرد، سپس روى به من نمود و گفت: صاحب این قبر که محمّد بن اسماعیل بن بزیع است مرا حدیث کرد که هر کس قبر مۆمنى را زیارت کند و هفت بار سوره «انّا انزلناه» را در کنار قبر بخواند، خداوند او و صاحب قبر را می ‏آمرزد.

غم از دست دادن عزیز، هیچ وقت و برای هیچ کس کهنه نمی شود. مصداق زنده ی آن مادران و پدرانی هستند که سال ها پیش برای حفظ این مرز و بوم فرزندانشان را قربانی کردند و یک یک آن ها مثل گل های نورسته پرپر شدند اما آن ها خم به ابرو نیاوردند که مبادا دشمن شاد شود کماکان با استقامت ایستادند.

انتهای پیام /

تابناك وب سجام تابناك وب تابناك وب تابناك وب تابناك وب