















این شیرینی و تنقل کرمانی همان طور که از اسمش بر می آید به دلیل استفاده از مواد مقوی دارای قوت خاصی بوده و امروزه به صورت انبوه تولید شده و به عنون یکی از سوغاتیهای کرمان نیز به شمار می آید.
قوتو از مجموعه گیاهانی که در آسیاب پودر شده مانند شاهدانه، خرفه،کنف، بذر کتان، موردانه، ، هل باد، فلفل سیاه، دارچین، روناس، تخم کاهو، جو، رازیانه، موردانه، قهوه تاج، زیره سیاه کوه، بادیان، بادام، پسته و مرزنجوش و اضافه کردن مقداری شکر بدست می آید. انواع دیگری از این نقل نیز وجود دارد که درحقیقت اشکال مختلف قوتو است مانند:
قوتو نخود، نارگیل، پسته، گاوزبان، مخلوط، مخلوط و در نهایت قاووت است.
هم وطنان ما این تنقل کرمانی را « قاووت» می گویند. توضیح این نام صحیح و محلی آن همان قوتو است که تاریخچه ای هشتصد ساله دارد و در تاریخ کرمان بارها و بارها از آن سخن رفته است.
« قاووت» یک واژه ترکی است که از زمان ترکان غز (۵۸۳ه.ق) به ادبیات ما راه پیدا کرد.
می دانیم که ترکها واژه قاووت را با حذف الف و مشدد کردن واو «قووت» می گفتند. نیاکامان کرمانی ما که هموراه در ساخت و پرداخت اصطلاحات و واژه ها ید طولانی داشته و دارند، از این واژه بی معنا، «قوتو» را ساختند که هم محلی است و واو تصغیر یا تجیب، نشانه کرمانی بودن آن است و هم معنای مناسبی دارد و نشان از قوت و پرانرژی بودن آن دارد.
قوتو یا قاووت با هر نامی که باشد به داشتن خواص و انرژی مشهور و معروف است نامی که کرمان را به همراهش می شناسند ، کرمان است و قوتوی مقوی اش.
ماه بانو معصوم زاده متخصص طب سنتی در گفتگو با زنان کویر درابطه با خواص قوتو گفت: قوتوی کرمانی مجموعه ای از تخم بذر است که با توجه به این که ترکیب می شوند عملا خاصیت هم افزایی پیدا می کند.قوتوی کرمانی مجموعه ای از تخم بذر است که با توجه به این که ترکیب می شوند عملا خاصیت هم افزایی پیدا می کند.
وی ادامه داد: زمانی که چند عنصر، جریان ، عامل و یا دانه در کنار هم باشند همیاری دارند و یا به عبارتی بر هم کنش یا تعامل خواهند داشت که این تعامل و همکاری باعث هم افزایی در خواص هر یک می شود.
متخصص طب سنتی اذعان داشت: در ساده ترین توصیفی که می توان گفت این است که برآیند یک نیرویی که ناشی از یک جمع است خیلی بیشتر از تک تک این دانه ها است.
معصوم زاده تشریح کرد: در قوتوی کرمانی مجموعه ای از دانه ها وجود دارد که معمولا به رنگ قهوه ای در می آید و غالب این قوتو از تخم آفتاب گردان،بذر خرفه, سیاهدانه، کنف و… هستند و چیزهایی گرم مثل دارچین هم استفاده می شود بنابراین گرم کننده ی وجود محسوب می شود.
وی با اشاره به افزایش دهنده ی انرژی حیاتی توسط قوتو گفت: انرژی حیاتی همان چیزی است که باعث می شود بدن با عوامل خارجی مثل ویروس ها، باکتری ها ، قارچ ها و با عوامل بیرونی مقاومت داشته باشد و در برابر آن بدنمان بجنگد بنابراین افزایش دهنده ی سیستم ایمنی است.
متخصص طب سنتی خاطر نشان کرد: دانه ها در قوتو معمولا به گونه ای تنظیم می شوند که طبیعت معتدلی را ایجاد کند و رو به گرم رود اما با قوتو های مختلف مثل پسته گرم تر می شود و یا می توان با خشخاش بدن را سردتر کنیم . بنابراین برای تمام طبیعت ها و تمام سنین خوب است و بر حسب دانه هایی که اضافه می کنیم می توانیم به طور اختصاصی برای درمان بیماریها استفاده کنیم.
معصوم زاده افزود: از قوتوهای گرم برای کسانی استفاده کنیم که روماتیسم دارند و یا دچار ورم مفاصل هستند و از قوتوهای سرد برای کسانی استفاده می کنیم که ضعف و بیحالی دارند و یا دچار ضعف اعصاب هستند بنابراین محدودیت مصرف وجود ندارد نکته این است که انواع اش را در انواع مختلف بیماری ها می توان استفاده نمود.
وی اذعان کرد: به سبب این که قوای حیاتی بدن را بالا می برد در فصول سرد مثل پاییز و زمستان بیشتر توصیه ی مصرف آن را می کنیم همچنین می توان انواع قوتوها را برای انواع بیماری ها و مزاج ها استفاده نمود.برای مثال اگر کسی کلسترول بالایی دارد در قوتو بذ جو بیشتری استفاده کنیم و یا اگر فردی مشکل کیسه صفرا دارد د رآن هل بیشتری اضافه نماییم که البته اگر هل و خشخاش در کنار هم باشند تقویت کننده معده خواهد بود.
متخصص طب سنتی توضیح داد: در کل می توان گفت چیزی معادل قوتو نداریم اگر روزی یک یا دو قاشق غذا خوری حتی به منظور پیشگیری از بیماری و افزایش سیستم ایمنی بدن بخواهیم مصرف نماییم.
معصوم زاده در خصوص زمان مصرف قوتو گفت: معمولا قوتو ها به دلیل شیرینی که دارند اگر بعد از غذا خورده شوند چاق کننده هستند و اگر قبل از غذا مصرف شود لاغر کننده هستند بنابراین فرد می تواند با میزان وزن خود مصرف قوتو را تنظیم کند.
وی ادامه داد: برای کسانی که می خواهند لاغر شوند توصیه می شود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه قبل از وعده ی اصلی مصرف شود و برای کسانی که قصد دارند صرفا برای تقویت بدن اتفاده نمایند صبح ناشتا میل کنند ، برای تنظیم خواب دو تا سه ساعت قبل از خواب استفاده شود و اگر به عنوان باد شکن یا ملین می خواهند استفاده کنند صبح ناشتا بهترین زمان مصرف است.
انتهای پیام/