قاسم نیک جو*
به گزارش” صبح رابر” به نقل از شبکه اطلاع رسانی دانا، طی هفته های اخیر در حالی با افزایش ریسک سیستماتیک در بورس مواجه هستیم که به نظر می رسد این امر بتواند حجم بالای عرضه سهام در بازار را توجیه پذیر نماید. جنگ آمریکا و سوریه مساله ای است که می تواند بر روابط غرب و ایران سایه افکند و بر پیچیدگیهای آن بیفزاید.مشخص شدن شرایط حمله نظامی آمریکا به سوریه، تعیین تکلیف ابهامات موجود پیرامون مذاکرات ایران با آژانس هسته ای، شفاف شدن بودجه سال ۹۲ و تعیین اصلاحات انجام شده روی آن در مجلس، همگی از جمله مسائلی است که هر یک به نوبه خود طی یک ماه آینده شفاف می شود و نتیجه آنها برای اهالی تالار شیشه ای حائز اهمیت است. از همین رو به نظر می رسد طی یک ماه آینده نمی توان انتظار رشد با اهمیتی را از شاخص داشت و در بهترین حالت، ثبات قیمت ها را شاهد هستیم.
از منظر علم اقتصاد و فاینانس اکنون بسیاری از سهام ها زیر ارزش ذاتی خود معامله می شوند و فروش آنها منطقی به نظر نمی آید؛ اما آنچه در این بین به عنوان محرک دیگری برای فروش سهام توسط حقیقی ها عمل می کند افزایش ریسک های سیستماتیک و ترس از شرایط آینده و ابهامات موجود است.
گرچه این روزها جو منفی بر بیشتر سهام شرکتهای حاضر در بورس حاکم است ولی بعضی از صنایع از این رهگذر کمتر آسیب دیده اند و در برخی موارد رشد قیمتی سهام را تجربه کردند به طور مثال می توان به سهام گروه ساختمانی اشاره نمود.
استقبال مناسب از سهام این گروه به دلیل نزدیکی به پایان سال مالی و شروع فصل برگزاری مجامع آنها و از سوی دیگر بالا بودن میزان سود تقسیمی شرکت های ساختمانی بوده که در کنار نسبت پایین P/Eاین گروه بوده است که موجب ترغیب هرچه بیشتر سرمایه گذاران برای خرید سهام شرکت های مذکور می شود.
علاوه بر این در یک خبر مهم اقتصادی دیوان محاسبات در نامه ای به بانک مرکزی دریافت مابه التفاوت ارزی از تسهیلات گیرندگان حساب ذخیره ارزی را غیر قانونی اعلام و دستور توقف اجرای این بخشنامه را صادر کرده است.این خبر خوبی برای شرکت هایی است که بدهی ارزی داشته اند.
همینطور سهام شرکتهای فلزی نیز جو منفی کمتری را تجربه کرده اند.سرمایه گذاران معتقدند با توجه به قیمت های جهانی و قیمت ارز اگر این شرکت ها بتوانند از رکود فراگیر فعلی خارج شده و موفق به فروش کامل تولیدات خود شوند، انتظار رشد سودآوری در این صنعت انتظاری واهی نخواهد بود. از همین رو می توان همچنان به آینده شرکت های فعال در صنعت فلزات اساسی امیدوار بود.
گروه آخری که می توان به آن پرداخت، پتروشیمی ها هستند که معاملات خوبی را از خود به جای گذاشتند و در دامنه نوسان قیمتی مثبت خرید و فروش شدند.
ورود شاخص به فاز اصلاحی و استراحت بعد از یک دوره مستمر افزایش شاخص امری محتمل بود، اما انتشار برخی اخبار درخصوص احتمال تهاجم امریکا به سوریه برای بازار سهام نقش کاتالیزور را ایفا کرد، این درحالیست که روند کنونی بازار ناشی از اخبار منفی بنیادین درخصوص ارزش ذاتی شرکتها نیست.
*دانشجو دکتری اقتصاد و کارشناس بورس