پایگاه اطلاع رسانی صبح رابر

7:33:50 - چهارشنبه 6 آذر 1392
داغ کن - کلوب دات کام Balatarin اشتراک گذاری در فیس بوک تویت کردن این مطلب
چرا متن امضا شده توافق‌ژنو منتشر نمی‌شود؟
خواسته مردم و رسانه ها در حال حاضر انتشار متن اصلی توافقنامه ایران و ۵+۱ که به امضای همه رسیده در ژنو است تا این متن به تمام اما و اگرهایی که از ۳ روز پیش تا کنون میان مسئولین و مردم رد و بدل می شود پایان دهد. به گزارش” صبح رابر” به نقل […]

خواسته مردم و رسانه ها در حال حاضر انتشار متن اصلی توافقنامه ایران و ۵+۱ که به امضای همه رسیده در ژنو است تا این متن به تمام اما و اگرهایی که از ۳ روز پیش تا کنون میان مسئولین و مردم رد و بدل می شود پایان دهد.

به گزارش” صبح رابر” به نقل از  خبرنگار شبکه اطلاع رسانی دانا، ساعت چهار بامداد یکشنبه سوم اذرماه به وقت ژنو ، و ۶و نیم به وقت ایران، ظریف در فیس بوک خود نوشت: به یاری خدا، مقاومت و صبر و متانت شما ملت بزرگ به نتیجه رسید و مذاکرات با موفقیت پایان یافت. غنی سازی به رسمیت شناخته شد. فعالیت ها ادامه خواهد یافت و تحریم ها در سراشیبی قرار گرفت. امروز بیش از هر زمان همدلی و همبستگی ملی ضروریست.

این خبر مانند بمب در رسانه های داخلی و خارجی صدا کرد و همه جا را لرزاند.

آنچه که مشخص بود توافقنامه مقدماتی بین ایران و گروه کشورهای موسوم به ۵+۱ متشکل از وزیران امور خارجه آمریکا، انگلیس، چین، روسیه، فرانسه و آلمان پس از ده سال در ژنو مقر اروپایی سازمان ملل به امضاء رسیده بود.

جمهوری اسلامی ایران برنامه هسته ای خود را از نزدیک به دو دهه پیش از آغاز مذاکرات با گروه EU3 آغاز کرده بود. در آن زمان، ایران برنامه هسته ای خود را گسترش چندانی نداده بود و تنها چند کیلوگرم اورانیوم ۳ تا ۵ درصدی غنی کرده بود که تا سطح کنونی بسیار فاصله داشت.

تلاش‌های ایران در سال‌های ۱۳۶۴ تا ۱۳۷۶ موجب گردید، ایران بتواند از طریق دلالان خارجی به نقشه‏هایی که در ساخت دستگاه‏های سانتریفوژ کاربرد دارند دسترسی پیدا کند. در این دوره، ایران توانست نقشه‏های مربوط به راکتور آب سنگین را هم به دست آورد.

از سال ۱۳۷۶ تا سال ۱۳۸۰ با ساخت وسایل مورد نیاز در داخل و وارد کردن برخی از قطعات از خارج، جمهوری اسلامی ایران موفق به انجام آزمایش‏های مربوطه در محیط آزمایشگاهی شد. پس از موفقیت آزمایش‏ها در مقیاس آزمایشگاهی، از سال ۸۰ به بعد این دانش به سایت‏های‏هسته‏ای از جمله سایت نطنز که از چندین سال قبل احداث آن شروع شده بود، منتقل گردید. در همین دوران، ایران به دانش غنی‌سازی اورانیوم از طریق لیزر نیز دست یافت و در محیط آزمایشگاهی، فعالیت‏هایی را انجام داد و کار احداث راکتور آب سنگین نیز در اراک آغاز گردید.با دسترسی به چنین توانمندی، یعنی دستیابی به فناوری هسته‏ای[۶] این دانش، عملیاتی نیز گردید و ایران توانست فرآیند غنی‏سازی و چرخه سوخت اتمی را اجرایی کند. این پیروزی شگفت با اتکا به دانشمندان ایرانی در چندین نقطه از کشور دنبال شد:

۱. استخراج اورانیوم از معادن در ساغند یزد؛

۲. تبدیل سنگ اورانیوم به کیک زرد یا کنسانتره اورانیوم در اردکان یزد؛

۳. تبدیل کیک زرد از طریق فرآوری اورانیوم به سه گاز در اصفهان:

الف- گاز هگزا فلوراید اورانیوم معروف به UF6؛

ب- گاز تترافلوراید اورانیوم معروف به UF4؛

ج- اکسید اورانیوم معروف به UO2.

پیشرفت های چشمگیر ایران در زمینه های هستهای موجب نگرانی های غرب در زمینه دست یابی ایران به بمب هسته ای شود؛ این درحالی بود که رهبر انقلاب، بارها و بارها تأکید کردند که هدف ایران دستیابی به بمب هسته ای نیست و فتوای حرمت استفاده از سلاح هسته ای را اعلام کردند.

این مطمئن ترین گزینه برای غرب بود که ایران به دنبال سلاح هسته ای نیست؛ اما غرب با تحریم ها و فشارها علیه ایران، به دنبال عقب نشینی ملت ایران از حقوق هسته ای خود بود.

مردم ایران با مقاومت و همچنین دانشمندان هسته ای با تلاش شبانه روزی و خون دادن در مسیر هسته ای، موجب شد تا غرب خود براینشستن بر سر میز مذاکره پیش قدم شود.

غربی ها می دانستند که دیگر می توانند مانند سابق با ایران برخورد کنند؛ چرا که جمهوری اسلامی به قدرتی در زمینه هسته ای تبدیل شده بود.

این قدرت باعث امضای توافقنامه هسته ای شد؛ اما این سوال پیش آمده است که چرا غرب پیش از این ایران هسته ای را نپذیرفته بود؟

پس از گذشت کمتر از یک ساعت از امضای توافق هسته ای ایران با ۵+۱، نظرهای مختلفی از گوشه گوشه جهان راجع به این توافق به گوش می‌رسید.

در جدول زیر برخی از تناقضات غرب و ایران درخصوص توافقنامه را مشاهده می کنیم:

 

ظریف: غنی سازی به رسمیت شناخته شد، فعالیت های هسته ای ادامه خواهد یافت، تحریم ها در سراشیبی قرار گرفت، کنگره تحریم را بیشتر کند به توافقنامه پایبند نمی مانیم اوباما: بخش های مهم تری از تحریم‌ها همچنان پابرجا خواهند بود، توانستیم گسترش برنامه هسته‌ای ایران را متوقف و بخش‌هایی از آن را به عقب ببریم، ایران برخی از سطوح غنی سازی را متوقف می‌کند، مواضع تند و خط و نشان کشیدن برای تهران راه تامین امنیت آمریکا نیست.
افخم: برخی گرو‌ها و جریان‌ها شکل گرفتند که مانع از رسیدن به توافق بشوند، جان کری نیز به نظر می‌رسد برای کاهش این فشارها چنین اظهارنظری داشته است، تحریم‌ها در سراشیبی قرار گرفتند جان کری: این سند نمی گوید ایران حق غنی سازی دارد بلکه می گوید موضوع هسته ای موضوع مذاکره است، تصور نکنید که تحریم ها تمام شده است. هدف تحریم ها تضمین برای ادامه مذاکرات است، ایران موافقت کرده است که غنی سازی بالای ۵ درصد را متوقف کند، ایران در شش ماه آینده راکتور اراک را راه اندازی و تزریق سوخت نخواهد کرد،

کریمی قدوسی: ما تمامی فعالیت هسته ای خود را به مدت شش ماه تعلیق کرده ایم و فعالیت تاسیسات اراک و سایر مراکز را به حداقل رسانده ایم، ولی آنها در مقابل فقط پول بلوکه شده حاصل از فروش نفت مارا برگرداندند که در مقابل گام هایی که ایران برداشته است این اقدام گروه ۱+۵ اقدام چشم گیری نیست.

لاوروف: همه مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای ایران بسته خواهد شد و خود این برنامه تحت نظارت کامل آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار خواهد گرفت، هیچ فعالیتی در تاسیسات آب سنگین اراک صورت نخواهد گرفت
علاءالدین بروجردی: توافق نامه جمهوری اسلامی و ۱+۵ در مذاکرات ژنو ۳ یک تفاهم کلی است و نیازمند ادامه یافتن مذاکرات است. هیگ: برنامه هسته‌ای ایران برای مدت ۶ ماه گسترش نمی‌یابد، توافقی که با ایران امضا شد برای تمام دنیا از جمله کشورهای خاورمیانه و خود مردم ایران خوب است.
روحانی: غنی سازی ایران به صورت سابق ادامه خواهد یافت، راه طولانی برای اعتمادسازی کامل در پیش است، فناوری صلح آمیز هسته‌ای در ایران ادامه خواهد یافت، تحریم ها از امروز متوقف می‌شود، حق غنی سازی در خاک ایران به صراحت در متن توافقنامه است. دستاوردهای این توافق اولیه، به رسمیت شناخته‌شدن حقوق هسته‌ای ایران و حراست از دستاوردهای هسته‌ای و در کنار آن با توقف روند تحریم‌های ظالمانه، بخشی از فشارهای غیرقانونی در تحریم‌های یک‌جانبه برداشته و فروپاشی سازمان تحریم آغاز شده است. گری سیک: باید بگویم که همین توافق۱۰سال پیش قابل دستیابی بود و همین آقایان دکترحسن روحانی و محمد جواد ظریف ده سال پیش به مجموعه ۱+۵ پیشنهاد مشابهی دادند که متاسفانه آمریکایی ها آن را رد کردند که نتیجه آن۱۰سال زحمت و دردسر بی جهت برای دو طرف بود.
احمد شوهانی: نگاه دقیق تر به گامهای بعدی طرف های مقابل باشد و این که ابهامات و تناقض های احتمالی باید برطرف شود، نمایندگان درخواست بررسی دقی تر توافق ژنو با حضور وزیر امور خارجه را دارند. نتانیاهو: اسرائیل به توافق هسته ای پایبند نیست، توافق با ایران یک اشتباه تاریخی است.
عزت الله یوسفیان ملا: اگر حق غنی‌سازی ایران به رسمیت شناخته نشده باشد، توافق نامه جای اما و اگر دارد.

 

فابیوس: وزرای خارجه گروه ۱+۵ طی هفته‌های آینده برای بحث درباره کاهش بخشی از تحریم‌ها دور یکدیگر جمع خواهند شد.
محمد اسماعیل سعیدی: دولت محترم جزئیات توافق را برای مردم و نمایندگان تشریح کرده و تناقضات موجود در ادعاهای طرف غربی را شفاف کند. پوتین: نتیجه ژنو موفقیتی برای همه است و نشان داد که در سایه تعامل مشترک و عمل جمعی و احترام متقابل می توان راهکارهایی برای چالشهای دنیا معاصر پیدا کرد. این توافق گامی نخست در راه طولانی و دشوار پیش رو است.
احمد بخشایش: امتیازات گرفته شده «نسیه» است. داوود اوغلو: اگر اهمیت توافقات تهران درک می شد، مسئله هسته ای ایران خیلی زودتر حل می شد. با این حال هنوز هم امیدوار هستیم و با تمام توان از اقدامات سیاسی و دیپلماتیک برای حل این معضل حمایت می کنیم
سید مهدی هاشمی: ایران در توافقنامه ژنو امتیازات زیادی به طرف غربی داده است یو اس آ تودی: اعراب پس از این توافق با ایران متحد نمی شوند.
رسایی: در موافقتنامه ژنو قانون اساسی رعایت نشده است. آیپک: باید تحریمها علیه ایران ادامه یابد.
محمد صادق کوشکی: در این توافقنامه، ایران در مقابل پنج امتیاز، تنها یک امتیاز مشخص گرفته است، دیگر برد-برد خواندن آن چه معنایی دارد؟ لس آنجلس تایمز: ایران محدودیت هسته ای را پذیرفت.
عبدالله گنجی: پاشنه آشیل توافق ژنو این است که بعد از ۶ماه نمی توانیم غنی سازی زیر ۵ درصد را هم انجام بدهیم و به جای ارجاع آن به NPT، آن را به تصمیم خودشان ارجاع داده اند. عبدالله العسکر، رئیس کمیته روابط خارجی شورای مشورتی عربستان: من “نگران آن هستم که ایران از چیزی (در برنامه هسته ای خود) دست بر دارد تا به چیز دیگری از قدرت های بزرگ در زمینه سیاست منطقه ای به دست بیاورد.

 

عده ای معتقدند که ایران در این توافقنامه تنها دستاوردش در قبال امتیازاتی که داد، یک خروس قندی بود.

عده ای متن توافقنامه را خوب بررسی کردند و به رسمیت شناختن حق غنی سازی را نکته مهمی دانستند.

اما چه چیزی عامل به وجود آمدن این اظهار نظرهای گوناگون در خصوص توافق هسته ای در داخل و خارج شده است؟

ظریف، وزیر امورخارجه کشور، امروز با حضور در مجلس خواست تا به این خبرهای پراکنده یک شیرازه ببندد و بحث توافقنامه را در کشور خاتمه دهد؛ اما کلی گویی او و عدم پرداختن به متن توافقنامه بازهم نگرانی هایی را در سطح رسانه ها و مردم به وجود آورد.

از طرفی عدم تطبیق متن ترجمه شده فارسی با متن توافقنامه انگلیسی به این نگرانی ها دامن زد.

این درحالی است که روز گذشته کاخ سفید متنی را به عنوان متن توافقنامه منتشر کرد که بلافاصله این متن از سوی وزارت امور خارجی کشور تکذیب و رد شد.

جواب دادن به این تناقضات چگونه امکان پذیر است؟ چطور می توان نگرانی‌ها را از افکار عمومی زدود؟ متن اصلی توافقنامه امضا شده چیست؟ چرا دولت راستگویان این متن را منتشر نمی کند؟ مگر این دولت اعلام نکرده بود که مردم باید در جریان همه امور قرار بگیرند؟

خواسته مردم و رسانه ها در حال حاضر انتشار متن اصلی توافقنامه ایران و ۵+۱ در ژنو است تا این متن به تمام اما و اگرهایی که از ۳ روز پیش تا کنون میان مسئولین و مردم رد و بدل می شود پایان دهد.

دولت راستگویان که خود اعلام کرده بود: «دولت نمی تواند حقایق را به مردم نگوید»، در جریان مذاکرات ۵+۱ با محرمانه تلقی کردن مذاکرات همچنین عدم انتشار متن امضا شده از توافق نامه هسته ای، موج نگرانی را به مردم وارد کرده است.

امید است ملت ایران که با مقاومت های خود، دستاوردهای هسته ای را حمایت کردند، هرچه سریعتر در جریان متن مذاکره قرار بگیرند.

انتهای پیام

تابناك وب سجام تابناك وب تابناك وب تابناك وب تابناك وب